Er is een belangrijke eerste stap gezet om te voorkomen dat er beslag gelegd wordt bij de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Vanaf deze week deelt de Belastingdienst gegevens over gedupeerden met de Verwijsindex Schuldhulpverlening.
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) en de Belastingdienst hebben afspraken met elkaar gemaakt over het delen van gegevens. Met deze afspraken kan de pauzeknop op schulden (moratorium) voor de gedupeerden worden uitgevoerd en wordt voorkomen dat er bij hen beslag wordt gelegd of ontruimd.
Het delen van de gegevens is van belang om te voorkomen dat schuldeisers de € 30.000 schadevergoeding die de gedupeerden van toeslagenproblematiek van de overheid krijgen direct opeisen. Omdat velen van hen door de toeslagenproblematiek in de financiële problemen zijn gekomen, bestaat de kans dat private schuldeisers zoals energiebedrijven, zorgverzekeraars en verhuurders beslag leggen op dit compensatiegeld. Hoewel de schuldeisers recht hebben op terugbetaling, vindt de overheid dat het compensatiegeld daarvoor niet bedoeld is.
Het uitvoeren van zo’n pauze begint bij het inzicht in wie de betrokkenen zijn. “Wij zagen in de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH) een bestaand en proportioneel middel om op korte termijn aan dit inzicht bij te dragen. Met VISH kan een belangrijke eerste stap in het informatievraagstuk worden gezet”, zegt directeur Merijn Windemuller van SNG. Voorzitter Michael Brouwer van de KBvG vult aan: “Door de korte termijn waarop dit geregeld is, moet nu wel nog aandacht worden besteed aan de werking en afwikkeling van het moratorium. Hierover zijn we volop in bespreking met de betrokken ministeries en de Belastingdienst.”
VISH is een IT-systeem dat al jaren bestaat en waarmee gegevensuitwisseling plaatsvindt tussen gerechtsdeurwaarders en organisaties voor schuldhulpverlening. Met dezelfde systematiek en dezelfde bescherming van privacy worden nu gedupeerden van de toeslagenaffaire geïdentificeerd. De oplossing betekent in de praktijk dat de Belastingdienst de lijst met gedupeerden verstrekt aan SNG. De SNG levert gerechtsdeurwaarderskantoren een lijst met de gedupeerden die bij een gerechtsdeurwaarderkantoor bekend zijn.
Bron: KBVG