Gemakzucht is voor bijna de helft van de overstappers de reden om in de laatste week van het jaar van zorgverzekering te veranderen. Een derde van de consumenten vindt de zoektocht naar de juiste zorgverzekering juist te ingewikkeld en stelt de keuze daarom uit. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1483 bezoekers van Uitmetkorting.nl.
Gemakzucht
Bijna 50% van de ondervraagden heeft gewoonweg geen zin om zich eerder in zorgverzekeringen te verdiepen en over te stappen. “Ik heb er nog geen aandacht aan geschonken” is wat er veel werd gezegd in het onderzoek. Sommige respondenten zijn al wel een beetje begonnen met vergelijken, maar vinden het geen noodzaak om eerder dan oudejaarsdag een keuze te maken. Sommige stappen uit gemakzucht niet over naar een andere verzekeraar. “Ik heb geld genoeg”, zegt één van de respondenten. Het blijkt dat de zorgverzekering een product is waar mensen zich niet graag in verdiepen. “Al die polissen die je moet doorspitten om erachter te komen wat ik wel en wat ik niet hoeft te betalen, verschrikkelijk.”
Ingewikkeld
De complexiteit van de verzekeringen zorgt ervoor dat 30% van de ondervraagden die nog willen overstappen, de overstap uitstelt. Sommigen weten niet waar ze moeten beginnen, anderen vinden dat er te veel keuze is. “Ik zie door de bomen het bos niet meer” zegt één van de respondenten. De consument heeft dit jaar de keuze uit maar liefst 56 verzekeringen. Niet alleen de keuze voor een verzekeraar zorgt voor uitstel, ook de verschillen in alle aanvullende verzekeringen maken het de consumenten extra moeilijk. “De één vergoedt 75% van de behandelingen, de ander 80%. Bij verzekeraar 1 krijgt een consument tien sessies fysiotherapie vergoed, bij verzekeraar 2 is een aanvullende verzekering nodig om behandelingen van de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Iedereen zegt de goedkoopste te zijn, tot je de aanvullende verzekeringen bekijkt.”
Geen tijd
Naast complexiteit en gebrek aan zin, is het gebrek aan tijd voor 15% van de ondervraagden de reden dat ze nog niet zijn overgestapt. Het heeft bij hen geen prioriteit en verschuift de overstap naar een rustigere periode, zoals de kerstvakantie. “Maar ik neem dan echt wel de tijd om uit te zoeken wat de goedkoopste optie in mijn geval is.” Een handjevol respondenten hoopt in de laatste week nog tegen een interessante aanbieding aan te lopen. “Ik heb nog geen goed aanbod gekregen, maar wie weet wat er nog komen gaat.”
Bron: APS