37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft een schuld. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden. Grip op geld krijgen én houden is noodzaak. Het Nibud heeft daarom speciaal voor deze doelgroep een geldkrant ontwikkeld: de GeldChecker.

De GeldChecker is een hulpmiddel in het bereiken van financiële redzaamheid, bedoeld voor jongeren van 16 tot 21. Iemand is financieel redzaam als hij weloverwogen keuzes maakt, op zo’n manier dat zijn financiën in balans zijn op zowel korte als op lange termijn. En dat is niet alleen op het moment dat iemand zelf al zijn geldzaken kan regelen, maar ook dat iemand weet wanneer hij hulp zou moeten inroepen.

Geldbewust

Verleidingen staan in deze GeldChecker centraal: ze zijn overal, maar hoe maak je bewuste keuzes met het geld wat je hebt? Ook wordt duidelijk wat ze moeten regelen als ze 18 worden, en wat de vuistregels zijn om financieel gezond te blijven, of te worden. Daarnaast laat de GeldChecker zien wat een begroting is en wat eigenlijk vaste lasten zijn. Een ervaringsdeskundige neemt hen tenslotte mee in wat te doen als je schulden hebt: op tijd hulp vragen.

Gratis op te vragen

Deze GeldChecker is een landelijke editie. Hij wordt verspreid in de klassen van MoneyWays en Hoe word je rijk?. Ook is hij op te vragen door gemeenten, welzijnsorganisaties en scholen, in een veelvoud van 30 stuks bij info@nibud.nl.

Op-maat-editie mogelijk

Gemeenten of andere organisatie kunnen een eigen editie van de GeldChecker maken, met lokale regelingen en loketten. De GeldChecker zelf, of als onderdeel van de Nibud Geldkrant-op-maat of als inlay in hun huis-aan-huisblad. Informeer naar de mogelijkheden bij Anne-Mart Kuipers.

De GeldChecker is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en door de Rabo Foundation.

Middelen voor jongeren die bijna 18 worden

Het Nibud heeft een aantal middelen ontwikkeld om jongeren te begeleiden bij de veranderingen rond de 18e verjaardag.

Bron: Nibud