Steeds meer organisaties overwegen QR codes als betaalverzoek te gebruiken op papieren rekeningen, winkelkassa’s, collectebussen en andere fysieke media. Met je smartphone neem je het betaalverzoek over en kun je snel met iDEAL betalen. Op zich een goede zaak. Maar je moet er wel even goed doorheen denken, want de door iDEAL QR verplichte directe route naar de mobiele bank-app kent z’n beperkingen.

Hoe zat het ook alweer?

Een QR code kan een visuele weergave van een URL zijn: voor betaalverzoeken is dat dus een (unieke) link naar een voorverpakte transactie zoals wij die ruim tien jaar geleden bedachten – toen vanuit een email. Inmiddels stoppen we deze voorverpakte transacties eigenlijk in elk digitaal kanaal, van SMS en chat tot klantportalen en PDF bestanden. Want ze zijn superhandig: je hoeft niets meer over te typen, maakt dus geen fouten en ziet er ook niet tegenop. Mits goed geïmplementeerd kan de verzender van het betaalverzoek ook nog eens in real-time zien dat de klant betaald heeft.

Een QR code als verschijningsvorm is vooral handig om de brug te slaan vanaf papier en andere fysieke media. Want veel smartphones hebben een QR scanner, of hun eigenaars dat nou weten of niet.

qrcode-3screens

Het buitenlandse voorbeeld, inmiddels al tot clichee verheven in ons payments-wereldje, is WeChat in China. Met deze alles-in-een app gebruiken winkeliers tot straatverkopers aan toe QR codes om de rekening over te hevelen naar de smartphone van de klant, die vervolgens makkelijk kan betalen.

Hier in Nederland zijn we nog niet zo ver, maar lijkt de QR code dus wel bezig met een comeback.

QR-naar-App voor altijd en iedereen?

Dat is allemaal mooi, maar niet voor iedereen en niet voor overal en niet voor iedere situatie. Ga maar eens na voor mensen die papieren facturen en herinneringen ontvangen:

Niet iedereen snapt of en hoe ze een QR code kunnen scannen
Niet iedereen heeft een smartphone of heeft ‘m opgeladen bij zich
Niet iedereen heeft een mobiel bankieren app, laat staan die van de banken die meedoen
Mensen zijn vaak op hun PC of Mac bezig met administratie
Niet iedereen kan of wil met iDEAL betalen in Nederland

Dit soort situaties is vaak moeilijk voor te stellen voor lezers van dit soort blogs – hoger opgeleid , digitaal onderlegd en altijd mobiel. Maar tel het allemaal op en je komt tot tientallen procenten in markten waar groei en winst om enkele procenten gaat. Dus hoe kun je toch de kracht van een betaallink benutten zonder jezelf en je klanten te kort te doen?

1. Laat de QR-code naar een betaalpagina gaan.

Daar kun je bijvoorbeeld nog een specificatie laten zien waar de betaling voor is; kan de klant vanaf ieder device naar zijn of haar internetbankieren gaan, ook zonder bank- of iDEAL-app; kun je open bedragen, deelbetalingen en andere opties geven; en kun je ook andere betaalmethoden naast iDEAL aanbieden, zoals credit cards of PayPal.

2. Print ook een uitgeschreven URL mee.

Mensen die nog papieren facturen of herinneringen ontvangen zijn vaak precies die mensen aan wie QR-codes niet besteed gaan zijn. Wat ze waarschijnlijk wél zullen gebruiken is een behapbare link naar een webpagina. Behapbaar kan kort zijn of makkelijk uitspreekbaar, als het maar geen significante drempel vormt om het even in te tikken in de URL-balk.

3steps-BetaalStappen_desktop

3. Laat de URL een generieke zijn.

Unieke codes hebben als nadeel dat ze lang en/of CoMpLeX moeten om, jawel, uniek te zijn. Sommige van onze klanten opteren daarom voor de kortst mogelijke, en daarmee een generieke, URL voor iedereen. Om daar vervolgens het juiste betaalverzoek te laten zien moet de consument nog wel even wat doen; voor een factuur bijvoorbeeld het factuurnummer en nog iets anders (zoals postcode/huisnummer) intypen. Deze vorm van verificatie is even een éénmalige drempel voor security, maar achter die drempel ligt een mooie wortel:

4. Benut het contactmoment.

Papieren facturen zijn meestal ongewenst – niet alleen voor het milieu, maar ook omdat de verzender het contact verliest totdat het geld op z’n rekening is bijgeschreven. Bedrijven bereiken hun klanten liever digitaal, en hebben ze (als het een contractuele relatie betreft) het liefst op automatische incasso staan. Ervaart de klant eenmaal het gemak van een betaalverzoek, is dat een goed moment om ze een volgende stap te laten zetten.

Dat laatste, het machtigen, kan ook het doel van een eigen (QR) URL zijn tijdens onboarding: de link leidt dan naar een pagina waar de klant makkelijk digitaal een machtiging kan afgeven.

Tot slot geven breed inzetbare betaallinks je de flexibiliteit om ze ook voor buitenlandse markten in te zetten. Dan bewapen je de betaalpagina bijvoorbeeld met Bancontact voor België, Sofort voor Duitsland (en steeds meer andere landen), EPS voor Oostenrijk, enzovoorts.

Hoe begin je?

Een zorgeloze klantervaring rondom zo’n linkje is achter de schermen een uitgekiend proces waar best wat bij komt kijken. Dat kun je allemaal zelf gaan uitvogelen, maar je kunt ook kiezen voor software en mensen die dit al jaren als hun specialiteit hebben (verrassing: dat zijn wij!). Als je onze API kunt aanroepen prima, moeten we met batch-bestanden aan de slag is het ook goed.

De link is een veelzijdig instrument, of ze nou als QR of URL verschijnt. Benut ze dus ook als zodanig om je klanten gemak en keuze te bieden. Als specialist adviseren we je graag over de beste mogelijkheden voor jouw toepassingen.

Bron AcceptEasy blog