![](https://www.creditexpo.nl/wp-content/uploads/2024/07/schaken-schaak-keuzes-geopolitiek-spanningen-chess-keuzes-123rf-2024.jpg)
Als de EU te maken krijgt met een soortgelijke importheffing als de 25% die Trump aan Canada wil opleggen, dan zou de economische groei in de EU halveren. Dat stelt Allianz Trade. De kredietverzekeraar verwacht voor de EU in 2025 een groei van 1,2% en in 2026 1,5%. Met een heffing zoals die voor Canada dreigt kost dat de EU in 2026 0,7%, nagenoeg de helft van de verwachte groei, aldus Allianz Trade.
Op Europese schaal kunnen de effecten inderdaad fors zijn. Overigens niet alleen voor de EU maar ook voor de VS zelf. Het verschil is alleen dat de Europese economie zwakjes is en de Amerikaanse economie floreert. Het komt hier harder aan. Voor Nederland blijft de schade op het eerste gezicht beperkt. De VS staat op de vijfde plaats als exportland. Voor Duitsland kan het allemaal veel gevoeliger uitpakken. In Amerika hebben Duitse automerken nog altijd een behoorlijk marktaandeel. Dat verandert als die import-auto’s opeens een kwart duurder worden. Bij een heftige handelsoorlog zal Duitsland verder wegzakken in een recessie. Als dat gebeurt drukt dat ook de Nederlandse economie”, aldus Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade.
Slim reageren
Eurocommissaris voor handel Maros Sefcovic liet weten dat de Europese Unie klaarstaat om met een “sterke reactie” te komen als de Verenigde Staten “oneerlijke of arbitraire” heffingen opleggen. Volgens Geeroms is het belangrijk om vooral slim te reageren. “Trump zet hoog in, maar hij kan ook snel inbinden. Dat zie je de afgelopen weken ook gebeuren. Het gaat erom dat hij resultaat wil bereiken. Hij verlangt concessies van Europa. Neem Amerikaanse auto’s; daarvoor heeft de EU een heffing van 10%, terwijl het importtarief in de VS voor Europese auto’s tot nu toe maar 2,5% is.”
Geeroms wijst ook op de meest recente wapenfeiten van Trump, zoals de heffing van 25% op alle staal- en aluminiumimport die de Verenigde Staten binnenkomt. Ook wil Trump een belastingverhoging tot 20% opleggen aan EU- en andere OESO-bedrijven die in de VS gevestigd zijn als de EU de minimale belasting van 15% op Amerikaanse multinationals in de EU niet intrekt. Volgens Geeroms blijft Trump met dit soort acties doorgaan. “Negeren is geen optie. Hij wil hoe dan ook resultaat zien.”
Volgens Geeroms kan de EU de VS op allerlei manier tegemoet komen. “Je moet goed kijken waar hij gevoelig voor is. Bijvoorbeeld door meer vloeibaar gas (LNG) in te voeren. Trump zet stevig in op ‘ fracking ’ en zal dat surplus ergens kwijt moeten. Europa is daarvoor een belangrijke marktpartij. Ook kan de EU toezeggen dat ze voor de versterking van de Europese defensie in Amerika gaan shoppen”.
Volgens Geeroms is Trump vooral op het gebied van olie en gas en andere traditionele industrie te raken. “Juist in die hoek heeft hij vele vrienden. Die zullen niet blij zijn als ze door tegenmaatregelen inkomsten zien verdwijnen.”
In het rapport van Allianz Trade stellen de onderzoekers dat het van groot belang is dat Europa een gecoördineerde en strategische aanpak hanteert. Daarbij zal de EU een balans moeten vinden tussen het beschermen van haar economische belangen en het behouden van een constructieve relatie met de VS. Geeroms: “Tegelijkertijd biedt de situatie kansen voor Europa om de handelsbetrekkingen met andere partners, waaronder China, te versterken.”
China
Hoewel China aangaf bereid te zijn om te onderhandelen, voerde de VS per 4 februari een tariefsverhoging van 10% in. Als vergeldingsmaatregel verhoogde China het importtarief op steenkool en LNG met 10% en 15% op ruwe olie, landbouwmachines en auto’s. Opmerkelijk is ook het antitrust-onderzoek dat China tegen Google instelde.
Bron: Allianz Trade