Om te voorkomen dat bonafide zzp’ers de dupe worden, stelt de FNV voor om de belastingdienst extra criteria te geven voor de uitvoering van de wet DBA. Dat schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamer.
De FNV is nog steeds blij met de wet DBA waardoor opdrachtgevers kunnen worden aangepakt bij schijnzelfstandigheid. Maar voor een beperkte groep zzp’ers zijn aanvullende maatregelen nodig.
‘Positieve effecten’
Mariette Patijn, cao-coördinator van de FNV: ‘De wet heeft een aantal positieve effecten en dat was ook de bedoeling. Mensen die lange tijd als zzp’ers feitelijk structureel werkten krijgen een arbeidscontract aangeboden, bijvoorbeeld bij de banken. We zien diverse sectorafspraken in de bouw. En in de musicalwereld is sprake van een nieuwe cao voor acteurs als gevolg van deze wet. De wet is bedoeld tegen schijnzelfstandigheid, en dat moet doorgaan!’
Tegelijkertijd is er een groep die al jaren als zelfstandigen werkt maar nu moeite heeft om erkend te worden. Patijn: ‘Bekend voorbeeld is de cameraman die voor veel verschillende omroepen werkt en zijn eigen bedrijfje heeft. Maar hij werkt wel onder gezag van een regisseur en kan zich niet laten vervangen omdat ze juist graag hem willen.’
Afspraken per bedrijfstak
Voor deze groepen wil de FNV enkele aanvullende criteria toevoegen aan het beoordelingskader DBA. Dat kan op basis van bestaande rechtspraak. Hierbij kan worden gekeken naar het uurtarief, de omvang van de opdracht en de tekst van de overeenkomst van opdracht.
Per sector kunnen vertegenwoordigers van opdrachtgevers, opdrachtnemers en vakbonden aanvullende afspraken maken om recht te doen aan verschillen per bedrijfstak.
‘Wet blaast rookgordijnen weg’
De noodzaak van de wet DBA blijft met dit alles keihard overeind, zegt Patijn: ‘De wet DBA blaast alle rookgordijnen weg die door de VAR waren opgeworpen. Wat we nu zien is de werkelijkheid van onze arbeidsmarkt. En daar moet het weer normaal worden dat de werkgever-opdrachtgever de mensen die voor hem werken – of dat nou via een arbeidscontract is of als zelfstandige – genoeg betaalt en onder fatsoenlijke voorwaarden.
Bron: FNV