Flanderijn heeft afgelopen jaar haar omzet opnieuw zien stijgen.
De landelijk opererende incasso- en gerechtsdeurwaarderorganisatie realiseerde een omzet van ruim 38,5 miljoen euro, een stijging van 4,9% ten opzichte van 2010.
Met een gemiddelde incassoscore van 70 tot 80% blijft Flanderijn goed presteren, al moeten hiervoor als gevolg van het economisch klimaat wel meer handelingen worden verricht. Het aantal medewerkers steeg daardoor met ruim 3% tot 570. Met de opening van twee nieuwe vestigingen in Nederland, de overname van VNR-NGC in Buitenpost en een nieuw incassobureau in Antwerpen, behoudt Flanderijn haar positie in de top 2 van Nederlandse gerechtsdeurwaarderorganisaties.
Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010 uitte gerechtsdeurwaarder en directievoorzitter Tom van Eck al zijn zorgen over de voorgenomen verhoging van de griffierechten per 1 juli 2011. Nu deze is doorgevoerd blijkt er inderdaad sprake te zijn van een zichtbaar negatief effect op gerechtelijke procedures voor vorderingen tussen de 500 en 1500 euro. Hoewel de competentiegrens voor het procederen bij de kantonrechter
per 1 juli 2011 is verhoogd van 5.000 naar 25.000 euro is er bij Flanderijn toch sprake van een terugloop van 10% in het aantal dagvaardingen in de tweede helft van 2011.
Van Eck: “We zien nu al dat vooral in het MKB steeds minder schuldeisers het risico nemen om te gaan procederen. Immers, wordt er niet voldaan aan het vonnis dan komt de rekening voor de proceskosten bij de schuldeiser te liggen. Procederen voor een vordering van 600 euro kost sinds vorig jaar voor rechtspersonen 426 euro aan griffierecht.
Daar komen de kosten van de dagvaarding en kosten voor de gemachtigde nog bij. Kleinere ondernemers bedenken zich wel twee keer om voor dit soort bedragen te procederen. Een in onze ogen zeer ongewenst effect, omdat de schuldeiser op deze manier niet krijgt waar hij wel recht op heeft. Zij boeken dit soort vorderingen af maar de rekening daarvoor komt uiteindelijk wel te liggen bij de mensen die wel keurig op tijd hun rekening betalen.”
Groei in Nederland en over de grens
Niettemin was 2011 voor Flanderijn een goed jaar. De organisatie opende een nieuw kantoor in Maastricht, Flanderijn en Boers, waar inmiddels al 10 medewerkers werken onder leiding van gerechtsdeurwaarder Ank Boers. Ook nam de organisatie het Friese gerechtsdeurwaarderskantoor VNR-NGC over. Daardoor groeide Flanderijn en van den Borg in Heerenveen van 15 naar 40 medewerkers.
De overname van DI.OV.IN in Roggel betekent tevens een uitbreiding van de dienstverlening van Flanderijn. DI.OV.IN is gespecialiseerd in incassodiensten voor overheidsvorderingen. Doel is om deze specifieke dienstverlening in 2012 landelijk te gaan aanbieden aan gemeenten en andere overheidsinstellingen. In 2011 zette Flanderijn ook de eerste stap over de Nederlandse grens. De organisatie opende in Antwerpen een incassobureau dat incassodiensten aanbiedt aan Belgische opdrachtgevers en aan Nederlandse organisaties die actief zijn op de Belgische markt.
Incasso blijft mensenwerk
Sinds 2011 zijn alle vestigingen van Flanderijn iedere werkdag van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Volgens Van Eck is deze beslissing ingegeven door het toegenomen belang van het persoonlijk contact met schuldeisers, schuldenaren en hulpverleners. “Meer dan ooit is effectief incasseren mensenwerk en is een persoonlijke benadering van debiteuren de sleutel tot succes”, aldus Van Eck. “Vandaar dat wij volop blijven investeren in nieuwe medewerkers en het opleiden van onze mensen.”
Bron: APS