De landelijk opererende incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn is een nieuwe stichting gestart.

Met Flanderijn Foundation wil de organisatie de maatschappelijke zelfredzaamheid en weerbaarheid van jongvolwassenen vergroten door middel van coaching en training. De stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers, waaronder een groot aantal medewerkers van Flanderijn. Het initiatief sluit aan bij de menselijke en oplossingsgerichte aanpak die de organisatie al jaren hanteert.

Flanderijn Foundation richt zich bewust niet op kansarme jongeren zonder opleiding, maar op werkloze jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar met minimaal een afgeronde MBO-opleiding die mede door de economische crisis moeite hebben werk te vinden. In 2014 was bijna één op de vijf jongvolwassenen werkloos en daarmee is het aantal jongeren zonder baan sinds 2008 fiks toegenomen. Naarmate de jeugdwerkloosheid stijgt ziet Flanderijn ook een toename in de hoeveelheid schuldhulpaanvragen. De gerechtsdeurwaardersorganisatie, die zich al jaren onderscheidt met een zelf ontwikkelde aanpak waarin persoonlijk contact met de schuldenaar centraal staat, denkt dat er met preventieve aandacht veel gedaan kan worden aan het voorkomen van deze problemen.

De Foundation ondersteunt jongvolwassenen door ze coaching en begeleiding te bieden. Max Vaes, voorzitter van de stichting en voormalig gerechtsdeurwaarder en directielid bij Flanderijn: “In gastlessen die Flanderijn medewerkers regelmatig geven op middelbare scholen zien we dat jongeren vaak geen reëel beeld hebben van hun financiële situatie op de korte maar ook niet op de lange termijn. In combinatie met de hoge jeugdwerkloosheid is een valse start dus zo gemaakt. Met Flanderijn Foundation kunnen we helpen in het voorkomen van zo’n valse start. Dat doen we door de zelfredzaamheid en weerbaarheid te vergroten. Wij zijn er van overtuigd dat die bepalend zijn voor je sociaal-maatschappelijke positie.”

Het eerste grote wapenfeit van Flanderijn Foundation is The Boost. Dit is een intensief trainings- en coachingsprogramma voor een geselecteerde groep van 50 jongvolwassenen. Gedurende 12 weken werken zij aan het vergroten van hun weerbaarheid en zelfredzaamheid. Daarbij worden zij begeleid door medewerkers van Flanderijn en andere deskundigen. The Boost bestaat in feite uit twee delen, zegt Vaes. “In die 12 weken volgen de deelnemers een speciaal voor The Boost ontwikkeld e-learning programma. Hoogtepunt is een 6-daagse Boostcamp in oktober, waarbij de deelnemers gezamenlijk werken aan het bereiken van hun vooraf geformuleerde doelen. Geen luxe vakantie, maar een leerzaam en inspirerend evenement waarin veel wordt gevraagd van de deelnemers zelf.” Ook na dit traject worden de deelnemers gevolgd en krijgen zij eventueel extra begeleiding. Meer dan 70 medewerkers van Flanderijn hebben zich als vrijwilliger gemeld om een bijdrage te leveren aan The Boost.

Op dit moment worden deelnemers en partners geworven. In eerste instantie worden de deelnemers gezocht onder familie, vrienden en kennissen van de medewerkers en relaties van Flanderijn. Daarnaast zoekt Flanderijn Foundation andere bedrijven die als partner een rol kunnen spelen bij The Boost. “Als partner kun je op diverse manieren bijdragen. Denk hierbij aan sportactiviteiten, sprekers, kookcursussen, budgettrainingen, teambuildingsactiviteiten maar ook gewoon financiële ondersteuning. We vinden het prachtig wanneer andere bedrijven besluiten om partner te worden van ons project. Zo wordt het een stichting met toekomst”, besluit Vaes.

Kijk voor meer informatie over Flanderijn Foundation en The Boost op: www.flanderijnfoundation.nl

Bron: Flanderijn.nl