Het financieren van het werkkapitaal gebeurt in bijna 90% van de ondernemingen nog steeds via de (huis)bank. Toch zien we langzaam maar zeker een verschuiving naar andere financieringsvormen. Crowdfinanciering, private investors en lokale kredietunies knabbelen aan de alleenheerschappij van de bank.
Welke looptijd moet u hanteren?
De looptijd van de af te sluiten financiering is voor veel ondernemers nogaltijd een vraagstuk. Wie van zekerheid houdt, zal zich het liefst verzekeren van een lange looptijd. Het nadeel hiervan is dat de rente vaak hoger is. Wanneer een bepaalde order opeens niet doorgaat, zit u toch aan die lening vast. De andere kant van de medaille is dan een variabele lening. De rente is een stuk lager, vaak euribor met een opslagje, en u bent flexibel in het opzeggen of extra aantrekken van geld. Bij een flinke renteverhoging bent u echter de pineut. Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden en in het financiële wereldje wordt wat dit vraagstuk betreft uitgegaan van de ‘gouden financieringsregel’: “Kort met kort, en lang met lang”
De ervaring heeft geleerd dat gebouwen, machines en andere langetermijninvesteringen het beste kunnen worden gefinancierd met een langlopende lening. In de periode 2007-2008, en ook de jaren daarna, kwamen veel bedrijven in de problemen omdat het aantrekken van financiering opeens problematisch werd. Banken zaten op slot en durfden bestaande leningen niet te verlengen. Onder andere de vastgoedwereld heeft daar enorme problemen van ondervonden. Het is dus van belang dat u uw langlopende verplichtingen kunt financieren met een even langlopende lening, waardoor u niet in de problemen komt als de rente opeens begint te stijgen of de financieringsmarkt weer op slot gaat. Aan de andere kant is het, vooral in deze onzekere tijden, een uitkomst als u uw kortlopende verplichtingen flexibel kunt financieren. Het grote voordeel van dit kort lenen is naast die flexibiliteit ook de lagere rente die u betaalt.
Gokken op renteverhogingen
Nu de rente laag is, is de verleiding groot om alle kortlopende leningen om te zetten naar langlopende leningen zodat u ook de komende jaren verzekerd bent van een lage rente. Wanneer u dat overweegt, moet u dat goed met een (extern) adviseur bespreken. Gezien de toestand van de huidige economie kan de rente weleens langer laag blijven dan menigeen denkt. Velen hebben zich al verkeken op de almaar dalende rente. U kent allemaal de verhalen over MKB-rentederivaten en de verhalen van de woningbouwverenigingen: zij dachten allemaal slim te zijn door de lage rente vast te zetten en kwamen allemaal van een koude kermis thuis.
De gouden financieringsregel is niet voor niets in het leven geroepen. Speculeren met de rente is vaak een dure hobby. Leen gewoon wat u nodig hebt: kort voor kort en lang voor lang. Op de lange termijn levert dat meer winst en meer gemoedsrust op.
Bron: Graydon Blog