Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels bijna 143.000 ondernemers en 28.000 consumenten financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels elf miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog zeven miljard en vier weken geleden 5,4 miljard euro). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

Inmiddels hebben bijna 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van 2,8 miljard euro. Daarnaast hebben banken inmiddels bijna 14.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 8,6 miljard euro. 3050 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C).

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Nog steeds zien we de cijfers van de ondersteuning vanuit de banken zich verder ontwikkelen. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet blijft de nood bij veel bedrijven hoog. Ik zie de mensen bij banken daar ook alles voor uit de kast halen en dat zullen we blijven doen.”

De laatste tijd zien de banken dat het aantal aanvragen van financiering afvlakt. Later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen. “Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen. Ze lijken af te wachten met het aanvragen van een nieuwe lening,” aldus Buijink.

Overigens is de verwachting voor de korte termijn dat de ondersteuning verder zal oplopen, zeker nu de overheid een financieringsregeling heeft aangekondigd voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot 50.000 euro: de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC). Deze regeling is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De inwerkingtreding van de regeling is afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie. Alle partijen streven er naar deze voor het eind van de maand in de lucht te hebben.

Ook is twee weken geleden de GO-C regeling voor grotere bedrijven operationeel geworden. Daarnaast heeft de overheid belangrijke aanpassingen gedaan in de BMKB-C-regeling, waar onder verlenging van de looptijd van de leningen tot vier jaar.

Consumenten

Tot nu toe hebben ruim 18.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Voor nog eens ruim 10.000 huishoudens geldt hetzelfde ten aanzien van een lopende consumptieve lening. Hiermee is in totaal 72 miljoen euro gemoeid. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Te denken valt verder aan aanpassing van het leenproduct of een betalingsregeling. Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders.

Betalingsverkeer

De laatste weken is zichtbaar dat het totaal van pinpas- en iDEAL-transacties weer enigszins oploopt (ruim vier miljard euro op weekbasis), nadat deze tussen week 9 en week 13 (het begin van de coronacrisis) met zo’n 20% afnam. Dat herstel komt voor een groot deel door iDEAL-transacties, waarschijnlijk omdat mensen er voor kiezen hun aankopen meer online te doen.

Bron: NVB