Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 169.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 30,6 miljard euro gemoeid (vier weken geleden nog 28 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.
Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 40.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 27,6 miljard euro. Bijna 6400 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is bijna 1,8 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid. Het collectieve uitstel heeft inmiddels plaats gemaakt voor een individuele benadering.
“De cijfers lijken nu te weerspiegelen dat veel ondernemers de crisis nog relatief goed weten te doorstaan. Banken hebben wel zorgen over de impact op ondernemers van mogelijk verborgen opbouw van schulden,” zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken. Ondernemers hebben in groten getale uitstel van belasting gekregen, maar ook afspraken met verhuurders en leveranciers gemaakt. Ook voucherregelingen met klanten leiden op enig moment tot terugbetalingen. Op deze wijze wordt economische tegenslag één of twee kwartalen vooruit geschoven, maar zit de pijn er nog aan te komen. Banken staan voortdurend met klanten in gesprek om te bezien of zij nu al de nodige maatregelen kunnen treffen.”
“Na afloop van de generieke betaalpauzes die de banken hebben gegeven, worden verzoeken om verder uitstel van aflossingen nu op individuele basis bekeken. Het aantal klanten dat niet in staat is om weer aan zijn verplichtingen te voldoen, is op dit moment zeer beperkt,” aldus Buijink.
Tot nu toe hebben ruim 37.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid (vier weken geleden 85 miljoen). Om bij een betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten consumenten zich uiterlijk op 31 december 2020 bij hun hypotheekverstrekker gemeld hebben.
Een betaalpauze op de hypotheek of consumptieve lening is een tijdelijke oplossing waarmee bijvoorbeeld wegvallende inkomsten een aantal maanden kunnen worden opgevangen. Als klanten, bijvoorbeeld door werkloosheid, meer structurele betalingsproblemen voorzien, is het verstandig om (opnieuw) in gesprek te gaan met de bank. De bank zoekt dan samen met de klant naar een passende en meer langetermijnoplossing. Zo’n oplossing is altijd maatwerk en het belangrijkste uitgangspunt daarbij blijft dat banken hun klanten willen beschermen voor lasten die ze niet kunnen dragen.
Bron: NVB