In 2024 heeft Deloitte voor de vierde keer onderzoek gedaan naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. Dit jaarlijkse onderzoek, in samenwerking met het Nibud en academici van Tilburg University en Universiteit Leiden, biedt inzicht in de wisselwerking tussen vijf belangrijke domeinen: Inkomen, Uitgaven, Sparen, Lenen en Plannen. Ondanks een lichte verbetering in de financiële gezondheid, is 47% van de huishoudens in Nederland nog steeds financieel Kwetsbaar of Ongezond.

Dwarsdoorsnede van Nederland

Financiële uitdagingen voor jongvolwassenen

Tijdelijke contracten en hoge woonlasten dragen bij aan een complexe financiële realiteit voor jongvolwassenen. In 2024 is het percentage financieel gezonde huishoudens in deze groep afgenomen van 18% naar 12%. Bijna de helft van de jongvolwassenen verdient minder dan het modaal inkomen, wat bijdraagt aan groeiende financiële druk. Als gevolg hiervan maken steeds meer jongvolwassenen schulden, en bijna een kwart van hen voelt zich machteloos over hun financiën.

Meer werken loont

Het onderzoek toont aan dat fulltime werkenden financieel gezonder zijn. Van hen is 38% financieel Gezond, met een stijging naar 42% voor meer dan 40 uur per week. Parttime werkenden zijn aanzienlijk minder financieel Gezond, met slechts één op de vijf in de groep die 12 tot 20 uur werkt. De balans tussen werk en privé en het salaris zijn belangrijke factoren in hun werkurenbeslissing.

Verbetering van financiële gezondheid van vrouwen

De financiële gezondheid van vrouwen is significant verbeterd, met een daling van het percentage financieel ongezonde vrouwen van 32% naar 25%. Dit is een belangrijke stap vooruit, hoewel vrouwen nog steeds vaker in de lagere gezondheidsniveaus verblijven dan mannen.

“Financiële gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema en is voor iedereen relevant. Publieke en private partijen moeten meer samenwerken, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Ook huishoudens zelf moeten aan de slag.” aldus Peter van Loon, Partner Financial Services Deloitte

Houd financiële gezondheid hoog op de agenda

Met dit onderzoek streeft Deloitte ernaar dat financiële gezondheid hoog op de agenda blijft staan van zowel huishoudens zelf als de betrokken partijen binnen het financiële ecosysteem. Er is een dringende behoefte aan gezamenlijke inspanningen van overheid, werkgevers, en financiële instellingen om de financiële gezondheid te verbeteren. Dit kan onder meer door:

  • Het stimuleren van gesprekken over financiën binnen gezinnen en gemeenschappen.
  • Het vergroten van het inzicht in de voordelen van meer werkuren en flexibiliteit in werk.
  • Het bieden van gerichte ondersteuning aan kwetsbare groepen.
Financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens in 2024 (PDF)

Bron: Deloitte