Steeds minder Nederlanders komen geld tekort. Huishoudens gebruiken het geld dat ze overhouden niet zozeer om te sparen, maar om extra af te lossen.
Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld (22%) heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, naast de reguliere aflossing. Starters op de woningmarkt krijgen vaker financiële steun van hun ouders. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18% financiële steun ontvangen bij het kopen van hun eerste woning. Nederlanders voelen zich al met al meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Huurders blijven daarbij flink achter bij huiseigenaren. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.
Groei bestedingen blijft achter bij inkomensgroei
In het tweede kwartaal van 2016 gaf 15% van de Nederlandse huishoudens aan moeilijk rond te kunnen komen. Dit aandeel daalt nu al drie jaar op rij, al zwakt de daling wel wat af. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt nu geld over te houden. Veel Nederlanders houden geld over, omdat hun inkomen de laatste jaren weer harder groeit dan hun consumptie. Het totaal beschikbaar inkomen dat Nederlandse huishoudens ontvangen stijgt dit jaar naar verwachting met 3%. Hun bestedingen zullen naar verwachting slechts met 2% groeien. Ook in 2014 en 2015 bleven de bestedingen achter bij het inkomen. Gezien het hoge consumentenvertrouwen lijkt het verrassend dat de bestedingen van Nederland nu zo achterblijven bij de inkomensgroei. In het verleden – in perioden met vergelijkbaar vertrouwen en vergelijkbare inkomensgroei – schroefden Nederlanders hun bestedingen vaak een stuk sneller op.
Meer geld richting woningmarkt
Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, is sparen de laatste jaren juist steeds minder populair. Wel gaat er meer geld richting de (eigen) woning. Vier ontwikkelingen zorgen daarvoor: 1. Huiseigenaren lossen steeds vaker extra af op hun hypotheek. 2. Huizenkopers moeten nu (meer) eigen spaargeld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen. 3. Huizenkopers kunnen minder makkelijk de complete aanschafprijs van keukens, badkamers of andere grote woonuitgaven meefinancieren in hun hypotheek. 4. Vermogenden worden gestimuleerd hun geld richting de huizenmarkt te bewegen.
Schenken wint aan populariteit
Schenken en lenen aan kinderen met als doel bij te dragen aan aankoop van een woning, wordt steeds populairder. Het is voor jongeren steeds moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Voor vermogende ouders kan schenken of lenen daarbij financieel aantrekkelijk zijn. Uit de Financieel fit Barometer blijkt dat meer kinderen door hun ouders worden gesteund bij het kopen van een huis, dan vroeger. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18% enige vorm van financiële steun ontvangen toen zij hun eerste woning aankochten. Slechts 8% van de 35-plussers werd bij de aankoop van hun eerste woning financieel gesteund.
Nederlanders voelen zich meer financieel fit over hun woonsituatie
Nederlanders voelen zich al met al meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Ze vinden het makkelijker en leuker om financiële beslissingen rond hun woonsituatie te nemen. Huizenbezitters profiteren van stijgende prijzen, huizenkopers van de lage rente. Huurders voelen zich echter een stuk minder financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan huiseigenaren. Slechts 14% voelt zich volledig financieel fit. Eén op de zes huurders (17%) zegt zich nauwelijks of helemaal niet financieel fit te voelen op het gebied van de woonsituatie. Terwijl huizenprijzen stegen en de hypotheekrente daalde, hebben veel huurders de afgelopen jaren te maken gehad met huurverhogingen. Zo zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in drie jaar tijd met 8 procent gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald. Regionaal zijn er grote verschillen.
‘Brexit’ kost vertrouwen
Het consumentenvertrouwen in Nederland zal onder druk komen te staan vanwege de uitslag van het ‘Brexit’- referendum. De gevolgen van een naderend Brits uittreden zijn nu al voelbaar voor Nederlanders. Aandelenkoersen fluctueren sterk en als gevolg van de dalende rente komen pensioenfondsen mogelijk verder in de problemen. Huizenkopers kunnen mogelijk wel profiteren van de lagere rente en de daling van de pond maakt het goedkoper om naar Groot-Brittannië te reizen of Britse spullen te kopen.
Bron: ING.nl