In 2023 zag Nederland het aantal faillissementen met vijftig procent stijgen ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit het Global Bankruptcy Report van Altares Dun & Bradstreet.
Sinds 2021 is er wereldwijd gemiddeld een jaarlijkse groei van twaalf procent in het aantal bedrijven dat faillissement aanvraagt. Ook in Nederland zien we het aantal faillissementen weer stijgen tot pre-corona niveaus. Tijdens de pandemie bleven veel bedrijven dankzij financiële steun overeind, maar veel van deze bedrijven, vooral die al een relatief hoog faillissementsrisico hadden, vallen nu alsnog om. Het feit dat deze bedrijven nu failliet gaan, komt vaak niet als een verrassing en kan zelfs wijzen op een herstel van de Nederlandse economie.
Stijging in Europa en wereldwijd
Wereldwijd zijn er 45 landen/regio’s onder de loep genomen, waarvan 29 in Europa. Meer dan de helft van de landen, waaronder Nederland, Luxemburg, Polen, Canada en het Verenigd Koninkrijk, zag een toename in het aantal bedrijfsfaillissementen in 2023 in vergelijking met het jaar daarvoor. Wereldwijd nam het aantal faillissementen in 2023 toe met 12,5 procent, tegenover 11,6 procent in 2022. Ondanks de stijging in Nederland, blijft het aantal faillissementen hier relatief laag vergeleken met eerdere jaren die niet drastisch beïnvloed zijn door de pandemie.
Nederland positieve uitschieter in Europa
Nederland staat er relatief goed voor in vergelijking met andere Europese landen. Hoewel het aantal faillissementen in Nederland in 2023 toenam, blijft het aantal faillissementen stabiel en is het zelfs lager dan eerdere piekjaren door de groei van het aantal bedrijven. Nederland is niet het enige Europese land met een stijging in faillissementen ten opzichte van 2022. Zo zien we in Polen (56%), Duitsland (21%) en het Verenigd Koninkrijk (12%) ook aanzienlijke toenames.
“Een toename van het aantal faillissementen betekent niet automatisch dat de economie van een land achteruitgaat. Een goed voorbeeld hiervan is de Verenigde Staten, waar het aantal faillissementen toeneemt, maar de economie nog steeds lichte groei vertoont. Als exportland is Nederland afhankelijk van handelspartners zoals de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de economische groei in deze landen afneemt, zal dat ook in Nederland merkbaar zijn”, aldus Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.
Nederlandse handel en bouw blijven kwetsbaar
In Nederland zijn de bouwsector en detailhandel het zwaarst getroffen wanneer het gaat om faillissementen. De bouwsector kampt met factoren zoals de stijgende grondstofprijzen, arbeidstekorten en een minimale hoeveelheid aan bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen. De detailhandel worstelt met hoge kosten en als gevolg daarvan, de veranderende consumentenpatronen. Bovendien hebben bedrijven in deze sector tijdens de coronacrisis het meest gebruikgemaakt van financiële ondersteuningsmaatregelen.
Gematigd positief
“Uiteindelijk zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 gematigd positief, maar de voortdurende geopolitieke spanningen en mogelijke nieuwe verstoringen in de toeleveringsketen zorgen voor onzekerheid. Vooralsnog blijft de stijging van de faillissementen binnen de perken van wat we historisch gezien gewend zijn. En lijken de signalen niet meteen aan te geven dat deze gaan exploderen”, aldus de Goeij.
Bron Altares Dun & Bradstreet