De Nederlandse goederenexport naar Oekraïne is in maart 2022 met 84 procent in waarde afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de export naar Rusland nam sterk af, met 67 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In waarde was de afname van de export naar Rusland in maart 453 miljoen euro, de afname van de export naar Oekraïne bedroeg 97 miljoen euro.
Aan de importkant waren de ontwikkelingen in waarde minder negatief tot sterk positief. Dat heeft te maken met een sterke stijging van de prijs van met name voeding (zoals maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne) en minerale brandstoffen (zoals olie en gas uit Rusland). In maart nam de import uit Oekraïne in waarde met 10 procent af maar in gewicht met 31 procent. De import uit Rusland nam in waarde fors toe (115 procent), maar is in gewicht nauwelijks toegenomen.
Toename import minerale brandstoffen uit Rusland domineert
De waarde van de import uit Rusland is traditioneel hoog, door het belang van de import van minerale brandstoffen. Bovendien zijn de energieprijzen tussen 2021 en 2022 fors toegenomen. De import uit Rusland is toegenomen van 1,9 miljard euro in maart 2021 tot 4,1 miljard euro in maart 2022, een toename van 2,2 miljard euro, waarvan 1,7 miljard euro voor minerale brandstoffen.
Ook forse prijsstijging metalen uit Rusland
De waarde van de import van metalen uit Rusland steeg met 0,4 miljard euro. Ook hier zorgden forse prijsstijgingen voor een oplopende invoerwaarde. Nikkel (importwaarde 128 miljoen euro toename), koper (122 miljoen), aluminium (82 miljoen) en ijzer en staal (81 miljoen) hadden al een fors hogere invoerwaarde in maart 2022 dan in maart 2021.
De export naar Rusland en Oekraïne is tussen maart 2021 en maart 2022 gedaald, met name de export van machines en apparaten, vervoermaterieel en farmaceutische producten. Daarbij is de Nederlandse export naar Oekraïne wel traditioneel veel kleiner dan de export naar Rusland. De Nederlandse import uit Oekraïne kromp in maart nauwelijks in waarde door forse prijsstijgingen bij Oekraïense voedingsproducten zoals maïs en zonnebloemolie. Enkel bij metaalertsen was er een significante afname van de importwaarde.
Bron: CBS