De groei van de wereldeconomie blijft in 2017, voor het zevende jaar op rij, steken onder de 3%. Lagere prijzen drukken de omzetten, exportresultaten en de waarde van de wereldhandel (-2%). Faillissementen laten wereldwijd voor het eerst weer een stijging zien sinds de financiële crisis in 2009. Hierbij valt vooral op dat het vaak relatief grote bedrijven zijn die omvallen.
Dit zijn enkele trends die Euler Hermes op basis van eigen onderzoek waarneemt. Als kredietverzekeraar hebben we wereldwijd direct contact met het bedrijfsleven. Op basis daarvan hebben wij goed zicht op ontwikkelingen die zich voordoen, dit jaar en volgend jaar.
Turbulenties
Terugkijkend heeft de wereldwijde economie weliswaar veerkracht getoond maar verschillende lokale gebeurtenissen hebben blijvende negatieve impact. Denk aan de beurscrash in China, de lage olieprijs, presidentiële afzetting in Brazilië, de Brexit, een poging tot staatsgreep in Turkije en de verrassende Amerikaanse verkiezingsuitslag.
De onderzoeksafdeling van Euler Hermes toont zich ongerust over de spaardrift die onder consumenten aanwakkert, beleggers die veilige havens zoeken en bedrijven die geneigd zijn om investeringen uit te stellen. Ook voor 2017 verwacht Euler Hermes aanhoudende investeringsonzekerheid.
Nieuwe gezichten
Verkiezingen en nieuwe regeringen zullen tot vele nieuwe gezichten leiden in tal van landen zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en vele meer. Nieuwe fiscale regimes, ander monetair beleid en structurele hervormingen kunnen de regels van het spel voor veel bedrijven veranderen.
De groei van de wereldhandel blijft ook in 2017 teleurstellend. Factoren die remmend werken zijn de aanhoudende crisis in Brazilië en Rusland, herstructureringen in China, strakker Amerikaans monetair beleid en een groeiende trend naar protectionisme en isolationisme.
Euler Hermes ziet faillissementen oplopen in de meeste opkomende landen. En ook in de VS. In Europa is sprake van een daling.