De financiële situatie van het Amerikaanse bedrijfsleven is zwakker dan wordt aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. De kans dat er financiële stress ontstaat schatten de onderzoekers op 37%.

Centraal in het onderzoek staat de zogeheten debt/ebitda ratio . Deze maatstaf toont aan in welke mate bedrijven in staat zijn om hun schulden af te lossen vanuit het operationeel resultaat. Uit het onderzoek van Euler Hermes blijkt dat beide onderdelen te rooskleurig worden voorgesteld.

Wachten op trigger

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “In het rapport wordt een vergelijking gemaakt met de situatie in 2008. Toen werden we verrast. Lehman Brothers viel om en de wereldwijde economie klapte in elkaar. Opeens werd zichtbaar dat de economische situatie veel minder sterk was dan gedacht. Lehman Brothers was de trigger. Ook nu geldt dat vooral de Amerikaanse bedrijven financieel zwakker zijn dan we denken. Opnieuw kan een trigger zorgen voor een neerwaartse kettingreactie.”

Volgens Geeroms zijn we verblind geraakt door de lage rente. “Normaal is het zo dat de rente van bedrijfsobligaties omhoog gaat als het investeringsrisico toeneemt. Omdat het aantal faillissementen relatief laag is, wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt. Maar die faillissementen zijn zo laag omdat geld lenen nagenoeg gratis is. Ongezonde bedrijven kunnen daardoor overeind blijven.”

Onduidelijke producten

Rond 2008 hebben hybride producten zoals rommelhypotheken (subprime-hypotheken) een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis. Volgens Geeroms is er opnieuw sprake van obscure financieringsproducten. “Een deel van de schuldenberg wordt gecamoufleerd door handige constructies. Leningen die buiten de boeken blijven. De debt/ebitda ratio valt daardoor onterecht lager uit. Dat wordt nog eens versterkt door het overtrokken optimisme dat rondwaart omdat we net economische hoogtijdagen achter de rug hebben.”

De kans dat de markten in een stresssituatie schieten, schat Euler Hermes op 37%. “Het wachten is op onrust op de markt van bedrijfsobligaties. Je hebt zogenaamd veilige bedrijven; concerns waarvan niemand verwacht dat ze omvallen. We weten inmiddels dat ze wel degelijk in de problemen kunnen komen. Sterker nog, al een aantal jaar is er een trend gaande dat er juist steeds meer grote bedrijven omvallen. Er kan zo maar opnieuw een trigger komen, waardoor de mat onder de voeten van de economie wordt weggetrokken.” Geeroms verwijst naar het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E, het grootste nutsbedrijf van Californië, dat begin dit jaar faillissementsbescherming aanvroeg. “Typisch een voorbeeld van een zogenaamd veilig bedrijf.”

Ernstige aanpassing

Concluderend stellen de onderzoekers dat de reële interpretatie van de debt/ebitda ratio ontbreekt. Dat nieuwe soorten producten en actoren op de kredietmarkt liquiditeitscondities onstabieler maken. Mocht een ‘systeem relevant bedrijf’ in de problemen raken, kan dat een kettingreactie veroorzaken die de economie heftig raakt.

Het bijbehorende rapport van Euler Hermes kunt u bekijken op eulerhermes.nl

Bron: Euler Hermes