De gevolgen van een eventuele handelsoorlog tussen de VS en China raken Nederland en Duitsland het hardst binnen de EU. Allianz Trade voorziet dat de EU in toenemende mate knel komt te zitten tussen de VS en China. Nederland is vergaand verbonden met de VS. Dat kan de Nederlandse economie op termijn extra schaden.

Verlies voor Nederlandse export

Voor de Amerikaanse verkiezingen voorspelde Allianz Trade een cumulatieve exportwinst van 94 miljard dollar voor Nederland in de periode 2025-2026, onder ongewijzigd beleid. Met de terugkeer van een beperkte handelsoorlog door een mogelijke tweede termijn van Donald Trump, verwacht Allianz Trade dat de export in deze periode 5 miljard dollar lager zal uitvallen. In het geval van een hevige handelsstrijd tussen de VS en China kan dit verlies oplopen tot 15 miljard dollar.

Wereldwijde handel onder druk door geopolitieke spanningen

Een hernieuwde maar ingehouden handelsoorlog kan de groei van de wereldhandel in 2026 onder de 5% brengen, met een verlies van 0,6 procentpunt. Europa en China zullen hier de zwaarste klappen voelen, met in totaal 67 miljard dollar aan exportverlies, voornamelijk in de auto-industrie, transportmiddelen en metalen.

De opkomst van China als nieuwe economische grootmacht

Hoewel de wereldhandel nog steeds verweven is met de Amerikaanse economie, speelt China een steeds grotere rol. Dankzij zijn cruciale positie in de wereldwijde productie en zijn groeiende binnenlandse markt groeit de invloed van China snel. Allianz Trade benadrukt dat deze verschuivingen een herstructurering van de wereldwijde toeleveringsketens in gang hebben gezet.

Nederland in een kwetsbare positie

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, waarschuwt: “Europa dreigt gesandwicht te worden door de VS en China. Het gebrek aan een strategisch industrieel EU-beleid maakt de situatie nog penibeler. Interne verdeeldheid verzwakt de EU en vergroot de economische kwetsbaarheid van lidstaten zoals Nederland.”

Nederland behoort tot de drie Europese landen die het meest op de VS gericht zijn. Deze afhankelijkheid, in combinatie met de groeiende invloed van China in Europa, kan de economie van Nederland op de lange termijn ernstig schaden.

Nieuwe handelsoorlog met Trump in zicht

In het geval dat Trump herkozen wordt, is een verhoging van tarieven op Chinese importen en andere strategische goederen zeer waarschijnlijk. Deze maatregelen kunnen de groei van de wereldhandel in 2026 met 0,6 procentpunt doen dalen. De EU en China dragen daarbij de grootste economische lasten, met exportverliezen van 67 miljard dollar in sectoren zoals auto’s, metalen en transportmiddelen.

VS en China hertekenen de wereldhandel

De wereldhandel wordt steeds meer bepaald door de concurrerende strategieën van de VS en China. Waar de VS zich richt op het beschermen van nationale belangen en het versterken van historische bondgenootschappen, vertrouwt China op zachte macht en economische connecties met opkomende markten.

Afstemming op de VS is duur voor de EU

Allianz Trade berekende dat eerdere Amerikaanse tarieven op China de EU jaarlijks 38 miljard dollar kostten, ruim twee keer zoveel als de impact op de VS zelf. Bovendien dreigt de EU door interne verdeeldheid speelbal te worden van de verdeel-en-heersstrategie van zowel de VS als China.

Nieuwe handelsknooppunten als winnaars

Ondanks de groeivertraging in de wereldhandel, ontstaan nieuwe hubs zoals Vietnam, Maleisië en de VAE. Deze economieën profiteren van de verschuivende geopolitieke verhoudingen en kunnen hun aandeel in de wereldwijde export aanzienlijk vergroten. Allianz Trade verwacht dat deze hubs tegen 2029 goed zullen zijn voor 21,3% van de wereldwijde export.

Strategische keuzes voor Nederland en Europa

Allianz Trade benadrukt dat de nieuwe geo-economische realiteit landen dwingt strategische keuzes te maken. Voor Nederland en Europa is het cruciaal om een evenwichtige positie te vinden en te voorkomen dat de EU verder in de knel komt tussen de VS en China.

Bron: Credit Expo / Allianz Trade