De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) staat positief tegenover de vereenvoudiging van verschillende Europese voorstellen op het gebied van duurzaamheid. Voorwaarde is dat deze vereenvoudiging in onderlinge samenhang plaatsvindt, met blijvende aandacht voor de oorspronkelijke beleidsdoelen.

Het onlangs gepubliceerde Omnibus-voorstel van de Europese Commissie dient gericht te zijn op het wegnemen van inconsistenties en het schrappen van onnodige dataverzoeken. Nederlandse banken willen een actieve rol blijven spelen in de financiering van de duurzame transitie binnen het Europese Sustainable Finance Framework. Het is daarom essentieel dat de administratieve lastenreductie zich richt op het identificeren van kerngegevens die daadwerkelijk nodig zijn om duurzame financiering mogelijk te maken en om risico’s in kaart te brengen. De voorgestelde aanpassingen moeten helderheid brengen en bijdragen aan juridische zekerheid door het terugdringen van onduidelijke of overbodige rapportageverplichtingen.

Naast het wegnemen van complexiteit, zorgt het voorstel van de Europese Commissie er ook voor dat de rapportageplicht aanzienlijk minder bedrijven zal betreffen. De NVB ondersteunt deze ontwikkeling, omdat het een verlichting van de regeldruk betekent, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Tegelijkertijd brengt deze wijziging nieuwe uitdagingen met zich mee voor banken, die verplicht zijn om te rapporteren over de duurzaamheidsrisico’s van hun financieringen. Deze financieringen hebben betrekking op ondernemingen die wel of niet langer onder een formele rapportageplicht vallen. Daarom acht de NVB het noodzakelijk om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van ESG-data (Environmental, Social & Governance) zeker te stellen. Daarbij is het van belang dat rapportages van ondernemingen die wél onder de regelgeving vallen, inhoudelijk en qua timing aansluiten bij de verplichtingen voor financiële instellingen.

Om dit te ondersteunen is het wenselijk dat er een duidelijke, geharmoniseerde standaard komt voor vrijwillige rapportage. Deze standaard moet zich richten op informatie die cruciaal is voor de duurzame transitie, voor due diligence-processen en voor risicobeoordeling. Wanneer een dergelijke standaard ontbreekt, en toezichthouders de financiële sector wel blijven toetsen op basis van strenge rapportagecriteria, ontstaat het risico dat het oorspronkelijke doel van administratieve verlichting wordt ondermijnd. In dat geval zullen banken alsnog bij hun klanten informatie moeten opvragen die volgens het nieuwe voorstel niet langer verplicht is, wat leidt tot een onbedoelde toename van de lasten.

Bron: NVB