In één op de vijf huishoudens in Nederland bestaan zorgen over de vraag of zij hun energierekening kunnen betalen.
Tegelijkertijd weet bijna de helft van de Nederlanders niet of ze jaarlijks geld terugkrijgen of moeten bijbetalen. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd onder 1061 huishoudens door onderzoeksbureau GfK.
Vooral lager opgeleiden, mensen met lagere inkomens en huurders maken zich zorgen (allen 28 procent) en denken in de toekomst te moeten bezuinigen op andere uitgaven om de energiekosten te blijven betalen. De financiële situatie van 52 procent van de Nederlandse huishoudens is er in het afgelopen jaar op achteruitgegaan. Vijf procent van deze huishoudens geeft aan dat zij hun maandelijkse voorschot niet altijd kunnen betalen.
Energie besparen in trek
Om de energierekening te kunnen blijven betalen, zijn veel mensen al actief bezig met energiebesparing. Ook zegt ruim 70 procent van de Nederlandse huishoudens dit het komende jaar te gaan doen. Daarbij denken zij aan de aanschaf van energiezuinige apparaten, het bewust omgaan met warm water en het volledig uitschakelen van apparaten.
Week van de Energierekening
Milieu Centraal heeft berekend dat met eenvoudige bespaartips de energierekening met een paar honderd euro per jaar omlaag kan. Zo bespaart een gemiddeld huishouden al 80 euro door standaard de verwarming een graadje lager te zetten en 60 euro door alle gloeilampen in huis te vervangen door spaarlampen.
De Week van de Energierekening geeft inzicht in de energierekening en helpt consumenten om meer energie te besparen. De Week van de Energierekening is een initiatief van Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VAC Punt Wonen, VvE Belang en Vastgoed Belang en wordt dit jaar georganiseerd van 14 tot en met 20 oktober.
Bron: APS