Verhuurders mogen vanaf 1 juli het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging.
De Eerste Kamer heeft vanavond ingestemd met het wetsvoorstel dat dit regelt. Met de inkomensafhankelijke huurverhoging wil minister Blok (Wonen) de doorstroming bevorderen binnen de huurmarkt. Hierdoor wordt het scheefwonen in de sociale huur ontmoedigd en worden de wachtlijsten voor lage inkomens korter.
Door meer marktconforme huurprijzen zullen hogere inkomens in de sociale huur eerder de afweging maken om door te stromen naar een huurwoning in de vrije sector of een huis te kopen. Met de recente maatregel om hypotheken verplicht annuitair af te lossen zijn nu belangrijke stappen genomen voor de hervorming van de woningmarkt. Corporaties kunnen de extra huurinkomsten gebruiken om de nieuwe verhuurdersheffing te betalen die het kabinet wil invoeren als bijdrage in de kosten van de huurtoeslag.
Met de extra huurverhogingen stijgen de huurprijzen voor het eerst sinds 2007 met meer dan de inflatie. Zo is in het woonakkoord afgesproken dat inkomens tot 33.614 euro met inbegrip van de inflatie van 2,5 procent maximaal 4 procent extra huur betalen. Voor de inkomens tussen 33.614 euro en 43.000 is dat 4,5 procent en voor de inkomens daarboven 6,5 procent.
De huurverhogingen gelden alleen voor de gereguleerde huursector. Verhuurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging willen aanzeggen, kunnen bij de Belastingdienst een inkomensverklaring aanvragen. De verklaring meldt alleen of het gezamenlijke huishoudinkomen al dan niet boven een van de inkomensgrenzen ligt. De verdiensten van inwonende kinderen met een bijbaantje tellen niet mee. De minister komt verder met nadere regels voor bepaalde groepen gehandicapten en chronisch zieken.
Uitgangspunt is het inkomen van 2 jaar geleden, maar als het huishoudinkomen na dit peilbaar zakt onder een van de inkomensgrenzen kan de huurder met succes bezwaar maken. Ook heeft een huurder recht op huurverlaging als na een doorgevoerde inkomensafhankelijke huurverhoging het inkomen weer tot onder een inkomensgrens is gezakt.
Bron: Rijksoverheid.nl