De Nederlandse economische groei valt door de gure wind uit het buitenland terug. De werkloosheid bereikt zijn laagste punt in 2019, maar blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag. De koopkracht ontwikkelt zich in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen. Er blijft een overschot op de overheidsbegroting, maar dit overschot wordt wel minder groot. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde Augustusraming 2020 (concept Macro Economische Verkenning 2020; cMEV) van het Centraal Planbureau (CPB).

Deze raming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de ontwerpbegroting 2020, inclusief de besluitvorming over de koopkracht volgend jaar. Op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) wordt de Macro Economische Verkenning 2020 (MEV) gepubliceerd, waarin de uiteindelijke raming wordt toegelicht en een gedetailleerde analyse wordt gegeven van de Nederlandse economische situatie.

Laura van Geest, directeur CPB: “Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit. De werkloosheid blijft laag, maar de werkgelegenheidsgroei vlakt flink af, zeker in de marktsector. De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt onder de fall out van ontwikkelingen in het buitenland.”

2018 2019 2020
Bbp-groei terug naar 1,4% 2,6 1,8 1,4
Werkloosheid op laagste punt in 2019 3,9 3,4 3,6
Inflatie omlaag in 2020 1,6 2,6 1,3
Hogere contractloonstijging houdt aan 2,0 2,5 2,5
Koopkrachtstijging houdt in 2020 aan dankzij reële lonen 0,2 1,2 1,2
Overschot op overheidsbegroting wordt kleiner 1,5 1,2 0,5

De arbeidsmarkt blijft krap. De afzwakking van de productiegroei komt het eerst tot uitdrukking in een lagere stijging van de arbeidsproductiviteit. In 2020 zakt de werkgelegenheidsgroei in bij een aanhoudende stijging van het arbeidsaanbod. Dit leidt ertoe dat er een einde komt aan de daling van de werkloosheid.

De niet-geringe neerwaartse risico’s voor de economie zijn verder toegenomen. Het Amerikaanse handelsbeleid plus de reacties daarop, de toegenomen kans op een chaotische Brexit en de politieke ontwikkelingen in Italië zijn belangrijke bedreigingen voor de Nederlandse economie.

De weergave van de koopkrachtcijfers verandert vanaf nu. In deze Augustusraming is voor het jaar 2019 naast de nieuwe ook de oude presentatie nog weergegeven.

Zie de downloads hieronder: de koopkrachtcijfers nieuwe presentatie, de koopkrachtcijfers oude presentatie en de uitleg over deze aanpassing.

Lees de algemene uitleg van de koopkrachtpresentaties van het CPB.

Bron: CPB

Gerelateerd nieuws:

VNO-NCW: “De Boer: ‘Niet somberen maar investeren

‘Het komt nu aan op verstandig economisch en sociaal beleid van het kabinet. We moeten niet collectief gaan somberen over de afzwakking van de economische groei, maar investeren in de versterking van de verdienkracht van Nederland.’ Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer naar aanleiding van het concept van de Macro Economische Verkenning (MEV) van het Centraal Planbureau (CPB).

Koopkrachtverbetering

‘We gaan nog steeds omhoog, alleen minder steil’, aldus De Boer over de MEV. ‘Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven bijdraagt aan de koopkrachtverbetering van werkenden door verhoging van de lonen.’ Hij gaat op basis van afgesloten cao’s uit van een contractloonstijging richting 3 procent, meer dan de 2,5 procent die het CPB verwacht.

Toekomstfonds

Het kabinet moet de aangekondigde lastenverlichtingen doorvoeren. Burgers moeten meer overhouden van hun brutoloon. Voor het bedrijfsleven compenseren de lagere vpb-tarieven andere lastenverzwaringen in een tijd waarin de winsten teruglopen. Daarnaast moet het kabinet volgens De Boer investeren in de economie; de rijksfinanciën zijn daar degelijk genoeg voor. Hij denkt aan een toekomstfonds van 2 miljard euro op jaarbasis. ‘Dat is 0,25 procent van het bruto binnenlands product. Laten we dat het kwartje van Rutte III noemen.’

Balansakkoord

Dat geld moet gaan naar duurzame investeringen in infrastructuur, woningbouw en nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie en quantum computing. Daarnaast wil De Boer met de andere sociale partners en het kabinet in gesprek over een Balansakkoord dat de economie krachtig houdt en burgers daar op een ‘faire’ manier van laat profiteren.

Bron: VNO-NCW