Aan de hand van 8 actuele ontwikkelingen schetst de researchafdeling van Euler Hermes de economische voorzichten voor de tweede helft van 2016. Samen geven de ontwikkelingen een goed beeld van de wereldwijde economische stand van zaken. Ook laten ze ontwikkelingen zien in welke landen en sectoren de zakelijke risico’s toenemen.
trend-1.jpg

1: Hoe ontwikkelt het BBP zich?

De wereldwijde groei zakt dit jaar terug tot het laagste niveau sinds de grote recessie, zo voorspelt Euler Hermes. Dalers zijn de VS (-0,5%), het Midden-Oosten (-0,5%) en Afrika (-0,4%). Opvallende stijger is Centraal- en Oost-Europa met een groei van 1,3%. De scherpe daling van het BBP in Rusland vorig jaar van -3,7% komt in 2016 een stuk lager uit: -0,9%. Azië laat een minimale stijging van het BBP zien van + 0,1%. Dit is vooral te danken aan Japan en India. Het BBP in China daalt met -0,4%. Europa blijft gelijk, al zijn er wel plussen voor Duitsland (+0,3%) en Frankrijk (+0,1%). Opvallend is de daling van het BBP in Nederland van -0,6%.

2: Wereldwijde handel groeit in 2016 in volume maar daalt in waarde.

In totaal groeit het handelsvolume wereldwijd in 2016 met 2,2%, maar de totale opbrengst daalt wereldwijd met 430 miljard dollar. Voor volgend jaar zijn de verwachtingen beter. Euler Hermes voorspelt een toename van het handelsvolume met 3,0% en een waardestijging van 7,7%.

3: Hoeveel cash houden bedrijven aan?

Het cashvermogen dat bedrijven wereldwijd aanhouden stijgt, maar is stabiel in vergelijking met de totale activa. Het totale cashvermogen bedroeg begin 2016 7 biljoen dollar, 15 % van de totale activa.

4: Hoe snel worden rekeningen betaald?

Nota’s staan wereldwijd gemiddeld 64 dagen open. Dat was in 2015 ongeveer ook zo. Al zijn de verschillen tussen landen en sectoren groot. 25% van de bedrijven moet gemiddeld 90 dagen wachten op hun geld. Nederland onderscheidt zich positief. Samen met Oostenrijk en Nieuw-Zeeland worden hier de nota’s het snelst betaald. Bovenaan de lijst van landen die steeds trager betalen, staan Griekenland, China en Italië. De gemiddelde betaaltermijn in deze landen is respectievelijk 91, 88 en 88 dagen. De betaalpraktijk in China laat de grootste uitwassen zien. 25% van de bedrijven krijgt pas betaald na 131 dagen.

5: Aantal faillissementen loopt weer op

Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd voor het eerst sinds 2009 weer stijgt in 2016 (+1,0%). In bijna de helft van de ruim 40 landen die Euler Hermes volgt, stijgt het aantal faillissementen. Daarbij gaat het vooral om de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), de Aziatische Pacific-landen, en veel opkomende economieën in Oost-Europa en Zuid-Amerika.

6: Incasso internationaal: steeds lastiger

In 22 van de 44 landen die Euler Hermes als kredietverzekeraar onderzoekt, is het incasseren van nota’s die te lang openstaan, moeilijk tot zeer moeilijk.

7: Risico’s per sector stijgen

Euler Hermes volgt de belangrijkste sectoren in ruim 40 landen. In totaal zijn er dit jaar 126 risicoratio’s (per sector) bijgesteld: 34 opwaarts, 92 neerwaarts. Sectoren per land met een hoog risico zijn onder meer: retail in Nederland, transport in Italië, textiel, retail en automotive in Rusland, de bouw in China en Saoedi-Arabië en retail, machinebouw en huishoudelijke apparaten in Brazilië.

8: Risicoratio’s per land: 6 neerwaarts, 7 opwaarts

Landen waarvan de risicoratio is verbeterd zijn onder meer Finland, Argentinië en Roemenië. Naar beneden gingen de risicoratio’s van onder meer Brazilië, Taiwan, Singapore en Zuid-Afrika.

Bron: Euler Hermes