De regio Latijns-Amerika heeft de driedubbele schok van de coronapandemie, de Russische inval in Oekraïne en de stijgende rente in de VS opmerkelijk goed verwerkt. Dit blijkt uit de recente Atradius Economic Outlook: Latin America & Caribbean.
Het bbp van de regio ligt nu flink boven het niveau van voor de pandemie. Dit laat zien dat de regio een stuk veerkrachtiger is geworden sinds de financiële crisis van de jaren tachtig. Dit is te danken aan sterkere macro-economische beleidskaders, verbeterd bankentoezicht en hogere officiële reserves. Vergeleken met andere regio’s is Latijns-Amerika beter bestand tegen een neerwaarts wereldwijd scenario van verkrappende mondiale kredietvoorwaarden. De belangrijkste uitzondering onder de grotere economieën van deze regio is Argentinië.
Zwakke vooruitzichten
Ondertussen zijn de vooruitzichten voor de regio verslechterd. Dit is het gevolg van wereldwijde tegenwind, krappe financiële omstandigheden en politieke onzekerheid in veel landen. De groei zal zich volgend jaar enigszins herstellen naarmate deze tegenwind afneemt, maar zal zwak blijven door structurele belemmeringen. De recente komst van El Niño maakt de uitdagingen voor de regio nog groter. De droogte en overstromingen die dit fenomeen naar verwachting met zich mee zal brengen zullen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied opnieuw op achterstand zetten ten opzichte van andere opkomende regio’s.
De grootste economieën van de regio hebben te maken met bijzonder zwakke groeivooruitzichten. Aangezien deze zich voornamelijk in Zuid-Amerika bevinden, zal deze subregio de slechtst presterende zijn. De economieën van Argentinië, Chili en Colombia zullen in 2023 of 2024 krimpen.
Centraal-Amerika zal naar verwachting een gestage groei laten zien. Dit geldt ook voor de Dominicaanse Republiek, die daarmee de uitzondering onder de grotere economieën in de regio vormt. De kleinere economieën in het Caribisch gebied zullen de snelste groei laten zien. De meeste hiervan, met name de landen die afhankelijk zijn van toerisme, bevinden zich echter nog onder het niveau van voor de pandemie.
Bron: Atradius