De economie in de eurozone is in het derde kwartaal van 2016 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit eerste berekeningen van Eurostat. Duitsland boekte met 0,2 procent een lagere groei van het bbp dan in de eerste twee kwartalen van 2016. Nederland kwam met 0,7 procent boven het Europese gemiddelde uit. Dit meldt CBS.
De groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de muntunie was gelijk aan die in het tweede kwartaal. In alle 28 EU-landen samen was het groeicijfer 0,4 procent en daarmee ook gelijk aan het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal groeide de economie in zowel de eurozone als in de EU met 0,5 procent.
Alle landen in EU boeken groei
Duitsland, de grootste economie in de eurozone, groeide met 0,2 procent. Spanje kende wederom een stevige groei van 0,7 procent. In België vertraagde de groei tot 0,2 procent. Het bruto binnenlands product van Frankrijk en Italië groeide licht. De Portugese economie groeide met 0,8 procent en ook Slowakije boekte met 0,7 procent een sterke groei.
Buiten de eurozone lieten Bulgarije (+0,8 procent) en Roemenië (+0,6 procent) wederom groei zien. In Hongarije en Polen viel de groei terug tot 0,2 procent. Het Verenigd Koninkrijk pluste 0,5 procent bij.
Economie eurozone 1,6 procent groter dan een jaar eerder
Vergeleken met het derde kwartaal van 2015 was het bbp in de eurozone 1,6 procent groter. De EU-economieën waren 1,8 procent groter dan een jaar eerder. In de VS trok de economische groei iets aan tot 1,5 procent. De Chinese economie was, net als in het eerste en tweede kwartaal, 6,7 procent groter dan een jaar eerder. In Rusland kromp de economie met 0,4 procent vergeleken met een jaar eerder, maar dit is wel de kleinste krimp in bijna twee jaar.
Bron: Eurostat, CBS