Met een advies op maat kunnen huishoudens geld besparen op hun energierekening en bijdragen aan klimaatdoelen. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van ECN naar ‘energiearmoede’: huishoudens die een energierekening hebben die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Ruim 750.000 huishoudens in Nederland hebben moeite om maandelijks de energierekening te betalen.
Steeds meer gemeenten, (energie)bedrijven en NGO’s ontwikkelen projecten op het gebied van energiearmoede. Zij willen op die manier huishoudens met een laag inkomen helpen efficiënter met energie om te gaan, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of het aanbieden van energiebesparende materialen. Het afgelopen jaar deed ECN samen met een aantal andere partijen onderzoek naar de effectiviteit van projecten gericht op het bestrijden van energiearmoede.
Uit het onderzoek blijkt dat er door middel van een goed advies winst te behalen valt. “Huishoudens met lage inkomens blijken gemiddeld honderd euro per jaar te kunnen besparen op de energierekening”, zegt Koen Straver, projectleider van ECN. “Dat is goed voor de portemonnee én het milieu.” Daarnaast is gebleken dat het kan bijdragen aan de werkgelegenheid, door het opleiden van werkzoekenden tot energieadviseurs. “Hiermee snijdt het mes aan drie kanten.”
Al in 1973 deed toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers tijdens de oliecrisis de oproep aan alle Nederlanders om hun gordijnen ’s avonds dicht te doen. Hij had gelijk: deze eenvoudige maatregel staat in de top vijf van tips om je energierekening te verlagen. Ook met andere simpele maatregelen, zoals tochtstrips plakken of ‘s nachts de verwarming lager zetten kunnen huishoudens veel geld besparen. Hoewel deze maatregelen op het eerste gezicht voor de hand liggen, is de praktijk weerbarstiger: alleen maar opsommen wat men kan besparen is niet voldoende. Het blijkt dat bijvoorbeeld door rekenvoorbeelden, herhaling en de koppeling te maken met motivaties van niet-energie gerelateerde onderwerpen huishoudens sneller tot actie overgaan.
Om gemeenten, woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen te helpen om energiearmoede effectief aan te pakken is een online toolkit ontwikkeld. Deze wordt samen met de Rapportage Energiearmoede op 18 januari aangeboden aan wethouder duurzaamheid Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht tijdens een symposium over energiearmoede waar de resultaten worden besproken.
Het onderzoek naar energiearmoede werd uitgevoerd onder leiding van ECN in samenwerking met Alliander, Eneco, EnergieFlex, Wijksteunpunt Wonen, Gemeente Utrecht en Tertium. Het werd mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken vanuit de Topsector Energie.
Wilt u meer informatie over de opzet en de uitkomsten van het onderzoek naar energiearmoede, dan kunt u contact opnemen via ons contactformulier met Koen Straver.
De online toolkit en het onderzoeksrapport zijn vanaf 18 januari beschikbaar.