
Bijna de helft (47%) van managend Nederland ziet investeren in duurzaamheid als een slimme strategie. Voor 46 procent van de organisaties is het zelfs een handige manier om de concurrentie een stap voor te blijven. Maar men schreeuwt het niet van de daken. Sterker nog, bijna één op de vijf managers (16%) kiest er bewust voor om minder te communiceren over duurzaamheid uit angst om beschuldigd te worden van greenwashing. Dit komt waarschijnlijk doordat de helft van de managers vermoedt dat de bedrijven die continu over duurzaamheid spreken, in werkelijkheid minder duurzaam zijn dan ze zich voordoen. Dit blijkt uit onderzoek van digitaal bureau NOBEARS onder 516 eindverantwoordelijken in organisaties in Nederland.
Luxe of basisvoorwaarde?
Ondanks dat organisaties duurzaamheid als een slimme strategie zien, is het voor sommige bedrijven moeilijk om in duurzame activiteiten te investeren. Vooral jonge managers onder de dertig jaar (43%) zien duurzaam ondernemen als een luxe die voornamelijk voor grote organisaties is weggelegd. Opvallend is dat ook 27 procent van de managers tussen de 50 en 59 jaar deze mening deelt. Toch investeren bijna vier op de tien Nederlandse organisaties (38%) een deel van hun winst om zo toch een steentje bij te dragen aan de maatschappij.
“Steeds meer bedrijven zien duurzaamheid niet alleen als ethische verplichting, maar ook als slimme strategie voor de toekomst”, zegt Rens van Geel, CEO van NOBEARS. “Het draait niet om groene woorden, maar om het daadwerkelijk verwerken van duurzaamheid in je bedrijfsstrategie. Dat betekent dat je moet investeren in slimme innovaties die je bedrijf niet alleen groener maken, maar ook efficiënter. Duurzaamheid moet in elke laag van je organisatie zitten – van het uitdragen op de werkvloer tot aan het verwerken ervan in je systemen. Bedrijven die dat nu omarmen, zullen niet alleen bijdragen aan positieve verandering, maar ook sterker staan in een steeds competitievere wereld.”
Bron: Persberichten.com