Dit verhaal begint enthousiast met een BMW 7 en een jonkvrouw, maar draait uit op fikse kosten en de verspreking van een huisvriend.
De autobranche is er bij uitstek één van blauwe ogen. Je moet de verkoper kunnen vertrouwen, want we zijn niet allemaal volleerd monteur. Hoe mooi de Porsche, Mercedes of BMW ook is, je staat er niet graag naast langs de kant van de weg. Maar de verkoper moet jou ook vertrouwen en dat vertrouwen krijgt vaak de vorm van een koopovereenkomst. Teken je die, dan is het vroeg of laat pay day. Natuurlijk kun je best terugkomen op de koopintentie, maar dan is 15% van de koopsom volgens de bepalingen van de BOVAG alsnog opeisbaar. En zoals de zaak van deze week aantoont: daar helpt geen huisvriend of financieringsvoorbehoud aan.
Jonkvrouw Taets van Berkhout wil een BMW 7
Op een mooie dag in augustus brengt jonkvrouw Taets van Berkhout een bezoek aan autodealer De Leeuw Exclusief, samen met haar zoon. Hun missie: het uitkiezen van een mooie wagen uit het hoog-segment aanbod. Na rijp beraad wordt het een BMW 7 met allerlei luxe opties. Ze tekenen ter plekke de leveringsopdracht en De Leeuw zet de auto apart. Een paar dagen later komen ze terug voor de factuur en spreken af dat de auto een week later van eigenaar zal wisselen. De afgesproken datum komt en gaat, zonder dat de kopers zich laten zien. Zo begint het getouwtrek.
We nemen hem toch niet
Gedurende de maand die erop volgt probeert De Leeuw vergeefs contact te krijgen met zijn klant. Totdat ze plotseling zelf bellen met de boodschap: bij nader inzien nemen we de auto niet af. Een forse strop voor een ondernemer in de autobranche dezer dagen. Een koop is een koop en dus stuurt de Leeuw een factuur met de annuleringskosten: ruim 7000 euro.
De kopers schrikken en lijken op een schikking aan te sturen. Maar dan verwerpen ze ineens de hele vordering. De Leeuw heeft al eerder met dit bijltje gehakt en besluit zijn vordering te verkopen.
Tweedehandsje onder voorbehoud van financiering
Het vorderingenloket wil de zaak in der minne regelen en stelt een betalingsovereenkomst voor. Met als enige voorwaarde een getekende overeenkomst bij de notaris. Het antwoord is neen. Waardoor er maar één mogelijkheid overblijft en dat is een dagvaardingsprocedure.
De zaak komt in behandeling en het verweer van de wederpartij is tweeledig:
- er is nooit een koopovereenkomst gesloten;
- we kochten de auto onder voorbehoud van financiering.
We moesten de boot nog verkopen
Een leveringsopdracht geldt als koopovereenkomst in de rechtbank. De advocaat van de familie probeert daar een draai aan te geven, maar zonder succes. Het financieringsvoorbehoud is een ander verhaal; dat mogen ze bewijzen door een getekend document te overleggen. Jonkvrouw Taets van Berkhout betuigt dat er geen geld was voor de BMW, omdat de verwachte verkoop van een jacht niet doorging. Ons advies: ga pas naar een showroom als je banksaldo het aan kan.
Goedbedoelde ‘hulp’ van een huisvriend
Ter ondersteuning van hun verweer voerde de familie een huisvriend op, die het volgende verklaarde: hij hoorde mevrouw aan de telefoon tegen De Leeuw zeggen dat zij de koop annuleerde en daar had de dealer begrip voor.
Oei. Prompt zegt de rechter: ik zie hier het woord ‘annuleren’, hoe ziet u dat mevrouw? Want als je een koop annuleert, zijn annuleringskosten natuurlijk volledig terecht.
In afwachting van de volgende zitting geven we alvast een voorbehoud mee: weeg je woorden zorgvuldig voor de rechtbank, want dat is bij uitstek een plek waar elk woord telt. En je verklaring kun je achteraf niet annuleren.
Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.