Het is goed dat cash geld langzaam verdwijnt, maar er moeten wel duidelijker regels en minder kosten voor ondernemers komen in dat proces. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het deze week verschenen rapport ‘De toekomst van de chartale infrastructuur in Nederland’.

Plofkraken

Het rapport van McKinsey is opgesteld in opdracht van De Nederlandsche Bank en schetst een toekomst zonder cash (chartaal) geld. ‘Dat is positief vanwege het gemak dat dit voor de meeste ondernemers en consumenten oplevert. Daarnaast is het belangrijk voor de veiligheid: minder kans op overvallen en plofkraken. Ook ontlast het ondernemers deels van het afstorten van contant geld’, stellen de ondernemersorganisaties.

Eerlijker verdelen

Nu het gebruik van contant geld afneemt, stijgen de kosten voor ondernemers die er nog wél gebruik van maken. Zo verhoogden de banken dit jaar de tarieven voor het afstorten van ‘sealbags’. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de kosten eerlijker verdeeld moeten worden tussen banken, ondernemers en consumenten. Ook moet de regelgeving duidelijker. Zo willen banken contant geld terugdringen met het oog op het risico van witwassen, terwijl biljetten nog steeds een wettig betaalmiddel zijn.

Back-up functie

Contant geld heeft nu nog de functie van back-up in geval van storingen bij het pinnen. Daar moeten elektronische back-ups, zoals betaalverzoeken met QR-code, voor in de plaats komen. Maar kwetsbare groepen die nu nog afhankelijk zijn van contant geld, zoals mensen met een beperking en ouderen, moeten wel geholpen worden bij het gebruik van zo’n back-up, aldus het rapport.

Bron: MKB