Wilt u graag een filiaal openen in Duitsland? Onze Duitse advocaten geven drie tips waar u rekening mee dient te houden wanneer u met uw bedrijf de grens over wilt steken.
1. Stel een goed onderbouwde toekomstvisie op
Waarom wilt u uitbreiden naar Duitsland? Het klinkt misschien als een open deur, maar het is zeer verhelderend om uw motieven voor een Duitse vestiging te verwoorden en te onderbouwen.
Lokale partij
Een reden om een vestiging te openen in Duitsland is bijvoorbeeld omdat u dan een eigen gezicht heeft in Duitsland. Over het algemeen doen mensen het liefst zaken met een bedrijf uit hun eigen land, dit geldt zeker ook voor Duitsers. Een bedrijf wat in het land zelf is gevestigd, wekt vertrouwen. Een lokale partij is immers eenvoudiger te bereiken en bovendien spreekt men dezelfde taal.
Duitse belastingstelsel
Een andere reden om voor een Duits filiaal te kiezen is omdat u dan profiteert van het Duitse belastingstelsel. Wanneer u een zelfstandige vestiging heeft in Duitsland, heeft de Nederlandse belastingdienst hier niets mee te maken. U kunt dan btw terugvragen van de Duitse fiscus.
Wat is uw reden om naar Duitsland te verhuizen? Wilt u graag weten welke voordelen er zijn voor uw organisatie? Onze Duitse advocaten geven u een duidelijk en eerlijk advies wat de beste optie is voor uw specifieke bedrijfssituatie.
2. Kies welke entiteit het beste bij uw situatie past
Allereerst dient u te beslissen of u een nevenvestiging gaat openen in Duitsland of dat u een zelfstandige vestiging wilt opzetten.
Nevenvestiging openen
Een ‘Zweigniederlassung’ blijft deel uitmaken van het hoofdkantoor in Nederland, maar moet wel in Duitsland worden ingeschreven in het Handelsregister. De inschrijving kan alleen gedaan worden door een Duitse notaris. De mate van zelfstandigheid van een Duitse nevenvestiging is beperkt en u dient te bedenken dat niet alleen de Duitse, maar ook de Nederlandse fiscus op de stoep zullen staan.
GmbH oprichten
Het Duitse zakenleven kent diverse bedrijfsvormen, waarvan de GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) wel de bekendste is. De GmbH is te vergelijken met de Nederlandse B.V. Daarmee richt u een geheel zelfstandige entiteit op. Deze staat zowel juridisch als belastingtechnisch los van uw Nederlandse onderneming. Dit is zeer overzichtelijk en bovendien veiliger qua aansprakelijkheid.
Behalve een vestigingsadres heeft u voor een GmbH ook een bestuurder nodig. Anders dan in Nederland moet dit een natuurlijk persoon zijn. U kunt dus niet een ander bedrijf bestuurder van een GmbH laten zijn.
Een Duitse jurist stelt de statuten en de oprichtingsakte op van de GmbH. Besef goed dat in Duitsland details zwaarder wegen dan in Nederland. Het is in Duitsland letterlijk van doorslaggevend belang voor uw succes of u uw documenten wel goed op orde heeft! Het opstellen van deze documenten is in veel gevallen maatwerk, het is immers belangrijk dat het aansluit bij uw specifieke bedrijfssituatie. Laat uw Duitse oprichting daarom altijd beoordelen of opstellen door een Duitse advocaat.
3. Controleer of uw bedrijfsnaam of merk wel uniek is in Duitsland
Voordat u uw onderneming in leven roept, moet u natuurlijk eerst even controleren of de naam van uw bedrijf of uw merk niet al bestaat in Duitsland. Dit kunt u zelf controleren bij het Duitse octrooibureau, het Deutsches Patent- und Markenamt. Mocht u meer willen weten kunt u uiteraard ook advies vragen aan de advocaten van de German Desk. Zij hebben specialistische kennis op het gebied van Duits merkenrecht in huis.
Bron: Bierens blog