PSD2 is de nieuwe Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. PSD2 gaat ons allemaal aan. Wat verandert er en wat gaan we ervan merken?
PSD2 en de consument
Met PSD2 kunt u nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken. Hiervoor is het nodig dat u toegang geeft tot uw betaalrekening bij uw bank aan een derde partij (een andere financiële instelling). Als u hiervoor toestemming geeft, krijgt deze derde partij toegang tot uw rekening(en) bij uw bank(en). Het is niet verplicht om toestemming te geven. Als u geen toestemming geeft, verandert er niets.
PSD2 en de winkelier
Ook als u winkelier bent, krijgt u met PSD2 te maken. Er komen nieuwe aanbieders van nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa en online. Uw klant kan u naar deze betaalmethoden vragen. Als winkelier heeft u meer keuze tussen (aanbieders van) betaalmethoden. U bepaalt zelf welke betaalmethoden u aanbiedt.
PSD2 en de derde partij
Met PSD2 komen er aanbieders van nieuwe betaal- en informatiediensten op de markt. Zij komen online tussen u en uw bank, als een derde partij. Dit kan bijvoorbeeld een andere bank of een fintechbedrijf zijn. Al deze partijen dienen een vergunning te hebben van DNB of van een andere toezichthouder uit de Europese Unie. PSD2 regelt het toezicht op deze derde partijen.
Voorlichting PSD2
De Nederlandsche Bank (DNB) informeert consumenten en winkeliers over PSD2 namens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het MOB is een samenwerkingsverband van vijftien maatschappelijke organisaties, zoals consumenten-, winkeliers- en bancaire organisaties. Raadpleeg ook de websites van deze organisaties over PSD2 of de website van uw bank . Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. DNB behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan te brengen of in een specifieke situatie anders te oordelen.
Links
- Downloads
Meest gestelde vragen:
Wat wordt er in PSD2 geregeld?
Wat is het verschil tussen betaalinitiatie- en rekeninginformatiediensten?
Wat wordt bedoeld met toegang tot mijn rekening?
Moet ik toegang tot mijn rekening geven?
Bron: DNB