Dat de wereld van de IT en technologie nooit stilstaat, staat zonder meer vast. Ondanks de chiptekorten, zagen we in 2021 vernieuwende technologieën, die zowel een impact hebben op bedrijven als particulieren. Op basis van onderzoek heeft Kingston Technology voor 2022 een aantal voorspellingen gedaan en deelt het bedrijf in dit artikel de vijf belangrijkste trends.
1. Een geïntegreerde virtuele wereld
Geruchten over vernieuwde Virtual Reality-brillen (VR), Augmented Reality-brillen (AR) en andere gadgets zoemen al een tijdje rond, maar op de aankondigingen van de productlanceringen moeten we nog even wachten. 2022 lijkt een belangrijk jaar te worden voor alles wat draait rond digital immersive experience. Op dit moment lijken het vooral nog coole gadgets te zijn, maar men voorspelt dat zowel AR als VR binnenkort ook binnen bedrijven hun nut zullen bewijzen. Zo zal ook de metaverse meer vorm krijgen, die AR en VR integreert in de fysieke wereld. Voor velen is het begrip nog vaag, maar de metaverse zal dit jaar een brug slaan met de realiteit en meer duidelijkheid scheppen.
Daarnaast blijven geheugen en dataopslagruimte essentieel om dat soort ervaringen te ondersteunen, zeker in de gamewereld. In november werden de eerste DDR5-geheugenmodules van het nieuwe geheugen gelanceerd. In 2021, was DDR5 nog niet overal beschikbaar, maar de komende maanden zal er veel meer DDR5-geheugen op de markt komen. De vernieuwde snelheden en opslagmogelijkheden van dit geheugen zullen dit jaar een hebbeding zijn voor innovatieve gamers en early adopters.
2. Duurzame en transparante AI
Ten tweede zal ook AI een blijvende rol innemen in het veranderende technologielandschap. Organisaties gebruiken de technologie vaak om inzichten te verwerven en beslissingen te nemen, maar het is belangrijk dat de manier waarop we hiervoor met data omgaan transparant blijft. Experts dringen er ook op aan om op een ethische manier met AI om te gaan. De toepassingen discrimineren nog te vaak, bijvoorbeeld bij gezichtsherkenningssoftware, terwijl die bias eigenlijk geëlimineerd zou moeten zijn. Ontwikkelaars zouden deze discriminatie moeten wegwerken en bedrijven zouden zolang dit nog niet op punt staat, resulterende data kritisch moeten analyseren. Alleen zo kunnen ze er zeker van zijn dat technologie niet bijdraagt aan discriminatie en vooroordelen. Hoewel er vele meningsverschillen en controversie bestaan over deze technologie, ziet het er naar uit de technologie niet alleen verder zal evolueren, maar ook dat het gebruik ervan zal toenemen in 2022.
Daarnaast kan Artificial Intelligence (AI) een belangrijke rol spelen op het gebied van duurzaamheid. Klimaatmonitoring, rampvoorspellingen en duurzamere landbouw ondersteund door AI zijn slechts enkele voorbeelden die kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 (PwC). Italië installeerde zo vorig jaar al sensoren om luchtvervuiling in kaart te brengen en openbaar vervoer beter in te zetten. Ongetwijfeld zullen andere landen en steden volgen om op een vergelijkbare manier smart-city systemen te starten.
3. Cybersecurity
Zowel bedrijven als particulieren zijn steeds vaker het slachtoffer van aanvallen met ransomware. Experts menen dat die trend nog wel even zal doorzetten en dat cybercriminelen steeds nieuwe manieren zullen vinden om ongeoorloofd toegang te krijgen tot online omgevingen. Daarom is het essentieel dat overheden meer aandacht besteden aan het invoeren van wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity om zo zowel bedrijven als particulieren beter te beschermen. De kritieke kwetsbaarheid van Log4j en de gevolgen daarvan lieten zien dat het belangrijk is om dit soort grote aanvallen te voorkomen.
De Log4j kwetsbaarheid is eerder een aanval gericht op servers die diensten verlenen via de logging-functies in de Log4j bibliotheek. USB’s, bijvoorbeeld, worden niet getroffen door een kwetsbaarheid als Log4j. Omdat een van de belangrijkste gevolgen van een ransomware-aanval het verlies van toegang tot gegevens is, wordt het aangeraden om een offline back-up te hebben. Dit is mogelijk op een versleutelde USB, bijvoorbeeld van Kingston, als onderdeel van de back-up of herstel van een organisatie. Zo blijven de gegevens lokaal bewaard bij een ransomware-aanval, op een snelle en makkelijke manier. Herstel van ransomware werkt dus het simpelste na een offline back-up, waarbij versleutelde USB’s ideaal zijn als een veilige oplossing.
Daarnaast moeten bedrijven in 2022 meer investeren in kennis over cybersecurity. Deze moet niet alleen aanwezig zijn op IT-afdelingen, maar elke werknemer van een willekeurige afdeling moet weten hoe ze bijvoorbeeld een phishing e-mailbericht kunnen herkennen. Volgens Bill Mew, Cybersecurity Expert en CEO van CrisisTeam.co.uk, kunnen alleen zo organisaties op lange termijn een duurzaam beleid voor cybersecurity voeren als iedereen over basiskennis beschikt en goed oplet om online aanvallen te voorkomen.
4. Internet of Things (IoT) voor een hybride werkcultuur
Vanwege de pandemie is werken vanuit huis sinds 2020 niet meer weg te denken uit onze levens. Ondertussen is het duidelijk dat deze situatie niet volledig zal veranderen: 52% van de werknemers prefereren ook na de pandemie een hybride werkcultuur (McKinsey). Deze manier van werken vraagt aanpassingen van technologie om het werk vlot te kunnen uitvoeren, zowel thuis als op kantoor. IoT-toepassingen zoals sensoren om kantoorbezetting te bewaken, maar ook applicaties om thuiswerkende collega’s te ondersteunen tijdens vergaderingen en brainstormsessies worden steeds verder ontwikkeld. Technologie faciliteert onze hybride werkcultuur en aangezien we met vertrouwelijke bedrijfsgegevens werken, is het belangrijk dat zowel opslagruimte als gedeelde data goed beveiligd zijn. Daarbij is het belangrijk dat werknemers over genoeg kennis en vaardigheden beschikken om cyberaanvallen te beperken.
5. Productbeschikbaarheid & distributie
Tekorten aan onderdelen en problemen in de distributieketen veroorzaakten al problemen in 2021, en helaas zal dat in 2022 nog niet voorbij zijn. Gelukkig is de sector zelf ook bezig om oplossingen te bedenken om uit deze lastige situatie te komen. Daarnaast zullen wereldwijde vertragingen bij de leveringen van producten ook niet meteen beëindigd zijn. Met de tekorten aan onderdelen, hogere productiekosten en vertraagde leveringen zullen IT-departementen alles dus goed op voorhand moeten inplannen.
2022 belooft absoluut een zeer interessant jaar te worden op het vlak van technologie en IT. Organisaties en particulieren zullen zo nieuwe manieren kunnen ontdekken om technologische innovaties te benutten, wat hopelijk zal bijdragen aan hun groei.
Bron: Persberichten.com