DirectPay, een credit management organisatie, voert per 1 januari 2018 aanvullende maatregelen in om haar doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te realiseren.

Marco van Katwijk, Chief Operating Officer van DirectPay: “Wij streven ernaar dat niemand in 2018 onder het bestaansminimum komt. Ons uitgangspunt is om samen met schuldenaren te werken aan een afwikkeling van de betalingsachterstand die voor zowel schuldeisers als schuldenaren (relaties) realistisch is.” Om deze doelstelling te realiseren scherpt DirectPay de komende maanden haar processen aan met betrekking tot het incasseren van openstaande vorderingen. Concreet betekent dit dat het incassotraject op drie gebieden wordt geoptimaliseerd:

Mensen met een bijstandsuitkering krijgen op hun verzoek een kwijtschelding van de incassokosten. Dit verlaagt het bedrag dat uiteindelijk terugbetaald dient te worden. Daarnaast zal per individuele schuld bekeken worden of het noodzakelijk is de hoofdsom gedeeltelijk kwijt te schelden om het bestaansminimum te garanderen.

De tweede maatregel bestaat uit het verruimen van de (lopende) betalingsregelingen al dan niet in combinatie met een gedeeltelijke kwijtschelding. Deze maatregel is gebaseerd op het principe om samen met de schuldenaren tot constructieve oplossingen met een hoopvolle eindsituatie te komen. De maatregel biedt de mogelijkheid om afspraken op maat te maken en betalingsregelingen te verlengen tot 5 jaar, waarna opnieuw gekeken kan worden of de regeling wordt verlengd of de restvordering kan worden kwijtgescholden.

Tot slot worden ook ruimere afspraken gemaakt voor degenen die zich nu in een problematische schuldsituatie bevinden waarvoor nog geen regelingen zijn getroffen. Zodra schuldenaren niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zullen op hun verzoek gedurende drie maanden alle invorderingsacties worden opgeschort. Op verzoek van schuldenaren zullen wij ook andere schuldeisers benaderen met het verzoek een moratorium van 3 maanden in te stellen. Tijdens deze periode krijgen schuldenaren de gelegenheid professionele hulp te zoeken zodat er na deze drie maanden passende afspraken voor het terugbetalen van de schuld(en) gemaakt kunnen worden.

Beperken aantal dagvaardingen

Door deze maatregelen verwacht DirectPay dat het aantal dagvaardingen dat vanaf januari 2018 uitgebracht wordt, beperkt kan worden tot die situaties waarin dit onvermijdelijk is.

Bron: DirectPay