Slechts vijftien procent van de Nederlandse organisaties in de publieke sector heeft momenteel zijn digitale transformatie strategie al volledig geïmplementeerd. Daarmee loopt Nederland achter op onder andere Canada en het Verenigd Koninkrijk, waar respectievelijk 24 en 23 procent de digitale transformatie al volledig heeft uitgerold. Dit blijkt uit onderzoek van Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, onder 300 beslissers in de publieke sector afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zweden.
Minimale uitrol
Maar liefst veertig procent van de Nederlandse organisaties in de publieke sector heeft wel een strategie, maar deze is pas minimaal uitgerold. Dat betekent dat slechts enkele afdelingen en teams ervan kunnen profiteren. Nog eens negen procent heeft wel een digitale transformatie strategie, maar heeft er tot nu toe nog niets mee gedaan. Maar daar gaat de komende jaren hopelijk verandering in komen. De grootste groep (39%) verwacht namelijk dat zij binnen twee tot drie jaar de digitale transformatie volledig hebben uitgerold. Bijna de helft (47%) denkt minder dan twee jaar nodig te hebben, waarvan zes procent binnen een jaar de implementatie verwacht af te ronden. Kijken we naar het gemiddelde van alle vier de ondervraagde landen, dan duurt het gemiddeld nog 2,3 jaar voordat organisaties in de publieke sector een volledige digitale transformatie hebben ondergaan.
Dat die digitale transformatie nodig is, blijkt uit het feit dat 41 procent van de Nederlandse beslissers in de publieke sector aangeeft dat er grote verandering nodig is om data compatibel over verschillende afdelingen te maken. Nu moet in 32 procent van de organisaties data nog handmatig uit het ene systeem worden geëxporteerd, om deze vervolgens in een ander systeem te importeren. Daarbovenop komt nog eens 28 procent die gegevens vanaf papier handmatig in de systemen moet invoeren.
Wilfried Teunissen, Sales Manager Public Sector Benelux bij Unit4: “Dat er genoeg werk aan de winkel is bij organisaties in de publieke sector in Nederland moge duidelijk zijn. Hoewel veel van de digitale transformatie processen werden versneld door de coronacrisis, zien we dat dit niet betekent dat het ook overal versneld is uitgerold. Het is een goed teken dat geen enkele organisatie meer aangeeft geen digitale transformatie strategie te hebben, maar tegelijkertijd is het percentage organisaties dat er (bijna) niets meegedaan heeft schrikwekkend hoog. En dat is zonde, want processen kunnen veel efficiënter ingericht worden dankzij de juiste technologieën en goed datamanagement. Zeker in de publieke functie die deze organisaties hebben, kan tijdsbesparing niet alleen veel voor de organisatie maar ook juist voor de burger opleveren.”
Bron: Persberichten.com