Terwijl ik het recente Credit Management onderzoek van de VVCM zit te lezen, vraag ik me af. Heeft u ook wel eens nagedacht over de creditmanager van de toekomst? Weet u hoe de creditmanager van 2020 eruit zal zien? Zullen er tegen die tijd meer vrouwen voor de functie gekozen hebben? Met een magere 18% van nu zijn zij op dit moment sterk ondervertegenwoordigd binnen het beroep.
Zullen er meer jongeren kiezen voor dit enerverende vak op de scheidslijn van finance en commercie? Uit het genoemde onderzoek blijkt 77% van de respondenten ouder te zijn dan 40 jaar! Hebben de creditmanager die we tegen die tijd nodig hebben wel de juiste opleiding? Nu geeft men aan dat de honger naar kennis nog niet is gestild.
Kortom, willen we ons vak serieus nemen dan moeten we ons niet alleen richten op de creditmanager van nu maar ook op de creditmanager van de toekomst. Als je met jongeren spreekt over het vak valt wel op dat ze totaal niet op de hoogte zijn van het vakgebied.
Ze weten niet dat het een vak is waar groei in zit. Ze weten niet dat elk bedrijf er mee in aanraking komt. Zelf studenten van bedrijfseconomie of bedrijfsadministratie op hogescholen zijn onwetend over de kansen en de mogelijkheden.
En juist die studenten zullen de creditmanagers van de toekomst zijn. Het zullen onze vakgenoten worden en beslissingen nemen over het te voeren beleid. Het is dus goed gezien van het VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven) om bij de ontwikkeling van het vakgebied aandacht te besteden aan studenten, hogescholen, kortom het reguliere onderwijs. De afgelopen weken was ik betrokken bij een aantal initiatieven die hierin zijn genomen.
Het VCMB spreekt inmiddels uitgebreid met de HBO Raad, die adviseert de individuele hogescholen met het opstelen van het lesprogramma. Met de HBO raad bekijken we nu, bij welke opleiding, op welke manier en in welk studiejaar we creditmanagement als vak in het curriculum kunnen opnemen. Gaan we leraren opleiden, of ontwikkelen we louter lesmateriaal?
Op de Haagse Hogeschool was het VCMB aanwezig bij een marktoriëntatiedag.
We werden verrast door de gretigheid waarop studenten informeerden naar het vakgebied. Zeker in de huidige tijd van recessie was het voor hen een uitgelezen zaak dat creditmanagement in ieder bedrijf handen en voeten moet hebben. Maar waar leer je creditmanagement en hoe wordt je creditmanager?
We zijn er dus nog lang niet er moet nog veel werk gedaan worden. Helder is wel dat, als we de toekomst van creditmanagement willen garanderen we jonge mannen en vrouwen, eerder zullen moeten aanspreken over ons vakgebied. Ze moeten interesseren en ze in de gelegenheid moeten stellen met creditmanagement kennis te maken, door publicaties, scholing, stages en noem maar op.
We zullen alle kansen moeten grijpen. Tenslotte zijn zij de creditmanagers van de toekomst!
Bron: creditexpo.nl