De lockdown brengt ons versneld in de digitale toekomst. Tech blijkt in deze coronacrisis niet alleen een probleem, maar ook een oplossing. Wat mij betreft is het zaak daar nu op door te pakken.
Digitalisering verantwoord versnellen
Sinds kort heeft de Tweede Kamer een vaste commissie Digitale Zaken. NL Digital, de belangenvereniging voor de digitale sector, riep de commissieleden op om problemen en oplossingen integraal te lijf te gaan en verdere – verantwoorde – digitalisering van zorg, onderwijs, mobiliteit, overheid en klimaat te versnellen. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Opkomst van de auto
De digitale transformatie van onze samenleving moeten we in goede banen leiden. Digitalisering is daarmee niet anders dan de grote transformaties uit het verleden. Toen de automobiliteit opkwam, werden veiligheidsmaatregelen en verkeersregels nodig. Regelgeving in digitalisering hoort ook te gaan ook over veiligheid (cybersecurity) en het ‘economisch verkeer’ (mededinging, verantwoordelijkheid van platformen).
Kansen in het vooruitzicht
In essentie is digitalisering geen autonoom fenomeen dat bijsturing behoeft, maar een middel dat in een economische of maatschappelijke behoefte voorziet. Het heeft ons leven, simpel gezegd, ook makkelijker en leuker gemaakt en ons werk efficiënter. En er liggen nog vele kansen in de vorm van nieuwe diensten, werkgelegenheid en het oplossen van maatschappelijke problemen. Zoals op het gebied van klimaat en mobiliteit.
Volle aandacht van politiek
NL Digital constateert terecht dat die kansenkant van digitalisering de volle aandacht verdient van de politiek. Dat betekent onze digitale infrastructuur op een hoog peil houden. Daarbij investeren in digitale basistechnologie zoals Artificial Intelligence, quantum computing en fotonica. En het mkb ondersteunen in zijn digitale transformatie.
Cruciaal voor brede welvaart
Ik hoop dat digitalisering in de formatie van onze nieuwe regering de nodige aandacht krijgt, voor zowel het in goede banen leiden als het verzilveren van kansen. ‘Digitaal’ is cruciaal voor wat we als VNO-NCW en MKB-Nederland als ‘brede welvaart’ hebben gelabeld. De vorming van een nieuwe Tweede Kamercommissie ‘Digitale Zaken’ is alvast een positief signaal.