Een uitgebreide analyse van data- en AI-bedrijf Databricks toont een aanzienlijke toename in AI-gebruik binnen uiteenlopende sectoren. De resultaten wijzen over het algemeen op een groeiende trend richting datagestuurde besluitvorming en een toenemende rol voor AI in bedrijfsstrategieën. Daarbij worden ook de verschillen tussen deze sectoren duidelijk: zo loopt retail voorop in productiesnelheid en zet de maakindustrie als geen ander in op natuurlijke taalverwerking (NLP).
Belangrijke resultaten:
- Efficiëntie in retail: de retailbranche toont de grootste efficiëntie in AI-implementatie, waarbij 25% van de ontwikkelde modellen uiteindelijk ook in gebruik worden genomen. Deze efficiëntie kan worden toegeschreven aan de concurrentiedruk binnen de sector en klantverwachtingen die beide een snelle ingebruikname van AI stimuleren.
- Financiële dienstverlening doet de meeste experimenten: binnen deze sector wordt het meest getest, met 29 experimenten per geregistreerd model. Ze zijn in de loop van het afgelopen jaar daarin wel drie keer zo efficiënt geworden. Deze behoefte aan gedegen testen is ook zichtbaar binnen andere gereguleerde sectoren, zoals de gezondheidszorg, waar compliance een belangrijk risico blijft.
- Gezondheidszorg zet in op NLP: deze sector zet met 69% het hoogste percentage aan Python-libraries in voor NLP. De gezondheidsbranche zorgt volgens recent onderzoek van Arcadia al voor zo’n 30% van alle data ter wereld. NLP is daarom nuttig, ter ondersteuning van onder meer analyses van klinisch onderzoek en de versnelling van medicijnontwikkeling.
- Maakindustrie 2.0: in de maakindustrie wordt het meest gebruikgemaakt van API’s om AI-werk uit te voeren. De belangrijkste use cases binnen deze branche zijn supply chain-optimalisatie, kwaliteitscontrole en productie-efficiëntie. Daarnaast is deze sector bezig met een NLP-inhaalslag: de inzet hiervan groeide met maar liefst 148%.
“De versnelde toepassing van AI in verschillende sectoren duidt op een bredere transformatie van de bedrijfsvoering. Naarmate AI-technologie blijft ontwikkelen, zullen organisaties die het potentieel hiervan omarmen en een robuust Data Intelligence Platform inzetten zeer waarschijnlijk concurrentievoordeel behalen. De verschillen in AI-gebruik tussen sectoren benadrukken daarbij het belang van goede afstemming van AI-strategieën en -technologieën op de specifieke bedrijfsbehoeften en het reguleringslandschap”, aldus Kevin Jonkergouw, RVP Benelux bij Databricks.
Bron: Persberichten.com