Het evenementenseizoen is weer gestart, en er staat dit jaar opnieuw een grote hoeveelheid eventcateraars klaar om festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten te verzorgen. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden +133%.
In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de toename procentueel gezien het grootst. Respectievelijk steeg het aantal hier met 167%, 143% en 136% en komen de aantallen op 1 januari 2024 op 9.142, 5.954 en 2.428. In Zeeland zijn relatief weinig eventcateraars te vinden, toch heeft hier met een toename van 116% een flinke stijging plaatsgevonden.
De stijging van het aantal eventcateraars zet al jarenlang door, al was er rondom de coronaperiode wel sprake van een lichtere stijging dan in andere jaren. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn veel eventcateraars destijds op zoek gegaan naar alternatieve verdienmodellen om te kunnen overleven, zoals het verzorgen van bezorgmaaltijden, online evenementen met eventueel cateringpakketten aan huis en kleinere bijeenkomsten.
Stevige inflatie
Vanwege hoge inflaties staan ook nu de marges voor eventcateraars weer flink onder druk. Een woordvoerder van KHN legt uit: “De omzetten zijn gestegen, maar de kosten nog veel harder. Denk aan hogere inkoopprijzen en stijging van de personeelslasten. In reactie op de stevige inflatie kijken eventcateraars naar verschillende mogelijkheden, zoals het aanpassen van menu’s naar seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten om kosten te drukken. Ook wordt er gekeken hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan de klant en hoe personeel en middelen efficiënter ingezet kunnen worden.”
Specialisatie en duurzaamheid
Eventcateraars zorgen er volgens KHN elk op hun eigen manier voor om zich te onderscheiden in de competitieve markt. “Er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij eventcateraars zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals vegan catering, of catering gespecialiseerd in bepaalde keukens (bijvoorbeeld Aziatisch, Mediterraans) of thema’s zoals duurzaamheid of lokale producten. Ook zien we dat cateraars een steeds belangrijkere rol spelen in gepersonaliseerde en ervaringsgerichte evenementen, door het cateringconcept heel sterk uit te werken. Echter zijn er ook zeker nog cateraars die juist kiezen voor een breed aanbod om een zo divers mogelijk publiek te bedienen.”
Ook duurzaamheid staat binnen deze beroepsgroep hoog op de agenda. “Dit uit zich in het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, minder vlees en meer plantaardige opties en het verminderen van voedselverspilling.”
‘Eten moet verbinden’
Loes Kolsters uit het Noord-Brabantse dorp Oostelbeers heeft zich ook gespecialiseerd op één gebied. Met haar cateringbedrijf Rebelicious verzorgt zij vegan eten voor kleine tot middelgrote evenementen. “Koken is altijd mijn hobby en mijn passie geweest. Ik zie het als een manier om mensen met elkaar te verbinden en vind de sociale factor daarbij net zo belangrijk als het eten zelf.”
Een standaard menu biedt Kolsters dan ook niet aan. “Eten blijft lang in je lijf zitten. Dus door eten te maken, ga je toch een beetje een relatie met iemand aan. Ik wil daarom bij elke klus weten of er een klik is, wat voor een mensen het zijn. Pas dan kijk ik wat ik voor deze groep kan maken. Dat is dus sowieso veganistisch eten, terwijl de meeste van mijn klanten helemaal niet vegan zijn.” Dat zij dan toch voor catering kiezen waarbij dierlijke producten worden vermeden, komt volgens haar omdat mensen steeds bewuster met voeding bezig zijn.
Voordat Kolsters begon als eventcateraar, verzorgde zij ‘aanschuifdiners’. “Ik was alleen en zat vaak met te veel eten. Dus ik dacht: ‘Weet je wat? Ik bied het aan aan anderen en mensen mogen ervoor geven wat ze kunnen missen.’” Deze avonden groeiden al snel uit van een groep van zes mensen naar een grote tafel vol met zo’n twintig gasten. “Vanuit daar ben ik stap voor stap begonnen als cateraar. In het begin combineerde ik het met mijn baan als conductrice. Die baan heb ik drie jaar geleden opgezegd en nu ben ik alleen nog maar aan het koken.” En de aanschuifdiners? Die verzorgt Kolsters nog altijd en met veel plezier.
Bron: KVK