Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven blijft dalen en komt dit jaar naar verwachting uit op 7.600, 20 procent lager dan in 2013 aldus cijfers van het ING Economisch Bureau.
In de industrie en bouw is de daling het sterkst. Daarentegen laten branches binnen de zakelijke dienstverlening zoals de beveiligingsbranche en financiële tussenpersonen nog een stijging zien. Opvallend is hier echter het grote aantal holdings waarvoor faillissement werd uitgesproken. Als dit gecorrigeerd wordt, is het beeld dit jaar nog iets gunstiger. Volgend jaar zet de dalende lijn naar verwachting bescheiden door, aangezien de economie wel verbetert, maar het herstel matig blijft.
Aantal faillissementen daalt in 2014 naar 7.600 (-20 procent)
Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven stevent af op een niveau van 7.600 (figuur 1). Dit betekent een daling van 20 procent ten opzichte van de piek van ruim 9.400 uit 2013. Een wisselend aantal zittingsdagen (dinsdagen) vertekent het maandelijkse beeld, maar vanaf eind 2013 heeft de dalende lijn zich vrijwel zonder aarzeling doorgezet
Bescheiden verdere afname in 2015
Na een aantal lastige jaren hebben veel bedrijven het financi-eel nog steeds niet makkelijk. Voor het afwenden van een faillissement is de kasstroom het belangrijkst en die verbetert de afgelopen tijd in de meeste sectoren. Rekening houdend met verder economisch herstel (2015; +1,4 procent) is de verwachting dat de daling zich volgend jaar gematigd zal doorzetten.
Bouw en industrie sterkste dalers
De afname van faillissementen doet zich breed in het bedrijfsleven voor met de industrie en de bouw voorop. Vooral het lagere aantal in de bouw tikt aan in het totaal (figuur 2). Door de recente verbetering in consumentenbestedingen zet ook de dalende lijn in de detailhandel door. Toch zijn er nog wel uitzonderingen. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn de onderlinge verschillen het grootst. Zo is het aantal failliete ICT-bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2014 met 50 procent gedaald, maar zijn er tegelijkertijd ook nog steeds stijgers.
Opvallend grote aantal failliete holdings maakt onderliggende beeld nog iets gunstiger
Opvallend is dat het aantal failliete management holdings tot en met het derde kwartaal een stijging van maar liefst 173 procent laat zien. Deze stijging is in mindere mate ook te vinden bij financiële holdings. Totaal gaat het om 210 bedrijven meer dan vorig jaar. Een deel van de verklaring hiervoor kan zijn dat meer ondernemers door het zwakke economisch klimaat zijn ontmoedigd om nog door te starten en (persoonlijke) holdings om financiële redenen mee laten gaan in faillissement van de werkmaatschappij. Gezien de beperkte activiteiten in holdings is de economische betekenis hiervan gering en is het totaalbeeld dit jaar daarmee nog wat gunstiger.
Bron: ING Economisch Bureau