Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2016 met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

In totaal gingen in de eerste drie maanden van dit jaar 1724 bedrijven en instellingen op de fles tegen 2212 in de eerste maanden vorig jaar.

Ten opzichte van de periode voor de crisis blijft het aantal faillissementen hoog. In het eerste kwartaal van 2008, nog voor het uitbreken van de crisis, gingen er slechts 657 bedrijven en instellingen over de kop.

Volgens Faillissementsdossier houdt de aanhoudende daling verband met het herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage rente en de stijging van de koopkracht.

Vooral in de bouw, de horeca en de uitzendbranche gingen minder bedrijven onderuit. In deze drie sectoren halveerde het aantal faillissementen in twee jaar tijd.

Inhaalrace

In de uitzendbranche legden 25 bedrijven het loodje tegen 51 in de eerste drie maanden vorig jaar en 48 in de overeenkomstige periode van 2014. De sector profiteert volop van het aantrekken van de arbeidsmarkt. Het aantal uitzendbanen steeg vorig jaar met 12 procent. “Een forse toename”, beaamt Simone Nederend, woordvoerster van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), belangenbehartiger van uitzendondernemingen in Nederland.

Voor dit jaar verwacht de ABU opnieuw een stevige groei. Al zal de toename volgens Nederend iets minder spectaculair zijn dan in 2015. “Vorig jaar beleefden we voor een deel een inhaalrace.”

Het aantal uitzendbanen ligt volgens de brancheorganisatie nog net niet op het niveau van voor de crisis.

Bouw en horeca floreren

In de bouw gingen vooral minder aannemers over de kop: 42 versus 115 in de eerste maanden van 2014. Ook onder schilders, glaszetters en stukadoors waren er beduidend minder uitvallers. De bouw beleefde vorig jaar de hoogste omzetgroei sinds 2008.

In de horeca profiteerden vooral cafés, restaurants en cafetaria’s van het economisch herstel. Deze branche zag de omzet in 2015 stijgen met 5,7 procent. Dat was de sterkste toename in vijftien jaar.

Op provinciaal niveau doet vooral Groningen het goed. Deze provincie telde in de maanden januari tot en met maart slechts 26 faillissementen tegen 122 in de overeenkomstige periode van 2014.

Bij de vier grote steden daalde het aantal bankroets het sterkst in Rotterdam: 49 tegen 106 in de eerste maanden van 2014.

Bron: FaillissementsDossier.nl