Na een substantiële daling van 24 procent in 2014 zal het aantal faillissementen in Nederland volgend jaar niet veel verder afnemen.

Dit meldt de website faillissementsdossier.nl vandaag. In 2014 gingen er volgens voorlopige cijfers van de website bijna 9900 bedrijven en instellingen failliet. Dat is een daling van bijna een kwart ten opzichte van 2013. Daarmee ligt het niveau nog steeds substantieel boven dat van voor de crisis. In 2008 moesten in Nederland bijna 4000 bedrijven en instellingen gedwongen hun deuren sluiten.

Afvlakking

De daling in 2014 was groter dan verwacht. ‘Op basis van de groei van de economie en andere data lag een afname met 5 procent in de lijn der verwachting’, aldus John Lorié, hoofdeconoom bij kredietverzekeraar Atradius.

Atradius gaat er vanuit dat het aantal faillissementen in 2015 gelijk blijft. In Nederland gaat het weliswaar iets beter – het CPB verhoogde onlangs haar groeiraming voor 2015 met een kwart procentpunt tot 1,5 procent -, maar dat is onvoldoende om een verdere daling te rechtvaardigen, meent de kredietverzekeraar.

In 2014 gingen vooral in de bouw in 2014 aanzienlijk minder bedrijven op de fles – 1062, een daling van 34 procent. Naast algemene aannemers, gingen er vooral minder timmerbedrijven, elektriciens, schilders en andere gespecialiseerde bouwbedrijven failliet. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.

Laag btw-tarief

Bouwbedrijven profiteren van de verlaging van het btw-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen. Deze maatregel is inmiddels verlengd tot 1 juli 2015. Volgens het Economische Instituut voor de Bouw mag de sector zich volgend jaar verheugen op een ‘krachtig herstel’.

In de ICT daalde het aantal faillissementen met 33 procent tot 252. Vooral softwareproducenten hebben het tij mee. Zij profiteren van de groei op het gebied van serviceabonnementen en dienstverlening via de cloud, zoals het beschikbaar stellen van onder meer software via internet.

Zuid-Holland koploper

Op provinciaal niveau bleef Zuid-Holland koploper met 1858 faillissementen. In Zeeland daalde het aantal bedrijven en instellingen dat het loodje legde het sterkst – 40 procent tot 151.

Bron: www.faillissementsdossier.nl