Vooral minder transport- en bouwbedrijven bankroet.
Het aantal faillissementen is in januari 2014 met 18 procent gedaald ten opzichte van de eerste maand vorig jaar. Er gingen vooral minder transport- en bouwbedrijven over de kop. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekend gemaakt.
In januari gingen 954 bedrijven en instellingen bankroet tegen 1162 in januari 2014. Vorig jaar was er sprake van een recordaantal faillissementen van bijna 13.000. In juli stond de teller op 1201, het hoogste aantal in één maand in de afgelopen twee jaar. Sindsdien is het aantal faillissementen gestaag gedaald. Vooral in de transportsector en in de bouw gingen minder bedrijven onderuit.
In de transportbranche verminderde het aantal faillissementen in januari met ruim 37 procent tot 41. In het wegtransport bedroeg de daling bijna 50 procent. Voor Transport en Logistiek Nederland (TLN) komt die daling niet als een verrassing. De toonaangevende brancheorganisatie in het goederen wegvervoer en de logistieke dienstverlening maakte al in september vorig jaar melding van toenemend optimisme onder haar leden.
Toch is het volgens TLN nog te vroeg om te juichen. Worden de bedrijfsbeëindigingen meegeteld, dan steeg het aantal transportbedrijven dat er de brui aan gaf in 2013 nog steeds. Bovendien laten de resultaten te wensen over. ‘De omzet stijgt, maar de rentabiliteit gaat niet mee omhoog. Wat dat betreft is er slechts sprake van een broos herstel. Het gaat niet ineens een stuk beter’, schetst TLN-directeur Peter Sierat.
Sierat blijft dan ook voorzichtig. ‘Onze leden zijn in meerderheid positief; ze zijn zelfs het meest optimistisch sinds 2008. Maar dat zegt niet alles. Begin 2011 nam het optimisme ook toe. Toch bleef het herstel toen uit.’ Kijk voor het gehele interview met TLN-directeur Peter Sierat op: Het herstel is nog broos
Overgangsjaar bouw
In de bouw daalde het aantal faillissementen in januari met 32 procent tot 108. Deze daling is opmerkelijk. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw, het onderzoeksbureau voor de sector, blijft de bouw in 2014 onder druk staan. Het onderzoeksbureau omschrijft 2014 als een overgangsjaar. Pas vanaf 2015 rekent het instituut weer op krachtige groei.
De horeca zag het aantal faillissementen in de eerste maand van het jaar met bijna 60 procent stijgen tot 75. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen twee jaar. Er gingen zowel flink meer cafés en restaurants als meer hotels over de kop.
Noord-Brabant was in januari de provincie met de meeste faillissementen – 165 versus 211 in januari 2013. Op gemeentelijk niveau voerde Amsterdam de ranglijst aan; daar werden 37 bedrijven en instellingen bankroet verklaard tegen 65 een jaar geleden.
Bron: Faillissementsdossier.nl