De Credit Managers’ Index (CMI) laat bij de afsluiting van het derde kwartaal van 2015 op alle deelgebieden een lichte daling zien. Opvallend is dat de indicatoren die samenhangen met het betaalgedrag van debiteuren al vijf maanden op rij en met name in het laatste kwartaal een sterke verbetering laten zien.
Dit is zichtbaar in een steeds meer afnemend vervallen debiteurensaldo en een verlaging van het aantal zaken dat met behulp van een incassobureau of deurwaarder moet worden geïncasseerd. Ook het aantal faillissementen inclusief eenmanszaken was in september weer laag. Dit keer wel een lichte stijging ten opzichte van de extreem lage maand augustus maar met 441 faillissementen (bron: faillissementen.com) nog steeds een uitkomst die laat zien dat we voorlopig afgerekend hebben met het slechte economische klimaat. De PMI (Purchase Managers’ Index) in Nederland laat in vergelijking met de CMI een zelfde beeld zien, ook daar liet juli een flinke piek zien maar stabiliseert de uitkomst zich nu rond de 53.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 57e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor september 2015 komt uit op 52,8 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie), een daling van 0,7 punten ten opzichte van augustus. De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 49,6 naar 49,3. De omzetindex daalde zelfs van 50.0 naar 45,7. Het aantal nieuw klanten is weer toegenomen, deze index stijgt van 45,7 naar 52,9.
De ongunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 56,2 naar 55,2 . In bijna alle factoren zien we hier nog steeds een stabiel positief beeld. Opvallend is de lage score aangaande ontvangen van klachten, deze zijn in september weer toegenomen waardoor die index flink is gezakt, van 52,9 naar 44,1. Verontrustend is dit (nog) niet omdat we ook zien dat het vervallen saldo wederom is afgenomen waardoor de index stijgt van 52,9 naar 58,6. Een beeld dat we nu al vijf maanden achter elkaar zien.
Het betaalgedrag is zienderogen verbeterd wat ook wel blijkt uit de daling van de afschrijvingen dubieuze debiteuren, de flinke afname in het aantal faillissementen en de daling van het aantal geconstateerde problematische schulden. Alle indicatoren samen geven een geruststellend beeld. Kwartaal drie van 2015 wordt afgesloten met een totaal van 1.486 faillissementen. Zetten we dat af tegen 2014 dan zien we een stevige afname van 25%. Met het laatste kwartaal van 2015 voor de boeg staan alle seinen op groen en kunnen we afstevenen op een jaar waarin positivisme de overhand heeft.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: Ultimoo.nl