Wanbetalers bij meer dan 55% respondenten toegenomen.
De uitkomsten van de Credit Managers’ Index (CMI) laten samen met de trend van de afgelopen maanden een zorgelijke situatie zien. Deze maand blijkt dat bij de overgrote meerderheid van deelnemende credit managers het vervallen saldo wederom is gegroeid. De uitkomst is al een aantal maanden slecht, maar deze keer zorgelijker omdat de index die deze factor weergeeft is gedaald tot ver onder de acceptabele grens van 50.
Een spectaculaire daling van 57 naar 43,7 laat zien dat we te maken hebben met een ontwikkeling die direct van invloed is op de liquiditeit van bedrijven. De ervaring leert dat dit als gevolg kan hebben dat ook het bedrijfsleven haar betalingstermijnen gaat (lees: moet) oprekken om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken als men het geld om te betalen uiteindelijk heeft. Aan de indicatoren die daarop van invloed zijn, onder andere kredietafwijzingen en faillissementen, SHV of WSNP, kunnen we zien dat het met de debiteur nog steeds slecht gesteld is. In het derde kwartaal van 2012 mag dan in Nederland een nieuwe 2e kamer met hoop en een antwoord op het begrotingstekort zijn gekozen, alle signalen en met name de CMI staan nog steeds op rood. Waakzaamheid is geboden.
De gecombineerde Nederlandse index voor september 2012 komt uit op 49,3 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). Deze uitkomst is weliswaar 2,7 punten hoger dan vorige maand, maar staat nog steeds onder het economische groei breekpunt van 50. De negatieve trend die in de afgelopen maanden was ingezet blijft wederom onverminderd doorzetten en resulteert vooral in de onderliggende cijfers in een niet te onderschatten situatie. De neergaande trend is ingezet in april 2012, vanaf dat moment zien we de neergang consequent doorlopen. Nu al 5 maanden onder de norm. In de inleiding werd reeds duidelijk dat de zorg vooral zit in het steeds later (te laat) betalen van facturen, dit zorgt direct voor verminderde liquiditeit. Samen met het feit dat banken veel minder openstaan voor krediet, kan het Nederlandse bedrijfsleven niet anders dan het leverancierskrediet ge(mis)bruiken. De credit manager zal als gevolg van commerciële druk vaker moeten buigen. Immers in deze tijd worden orders als noodzaak gezien, het hogere risico nemen velen op de koop toe. Kortom een explosieve situatie die gegeven de omstandigheden nog niet ten einde lijkt gekomen.
De Credit Managers’ Index, deze maand voor de 21e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de credit manager ten aanzien van deze factoren is.
Het volledige rapport van de CMI september 2012 kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: www.creditexpo.nl