Dat het goed gaat met de Nederlandse economie blijkt al maanden uit de uitkomsten van de CMI. Inmiddels is de te verwachten groei voor Nederland ook weer naar boven bijgesteld.
De Credit Managers’ Index (CMI) bevestigt ook in mei deze positieve ontwikkeling. De score (58,0) is met 2,3 punten gestegen ten opzichte van vorige maand (55,7). Wat deze maand opvalt is dat alle factoren positief scoren nadat in april bijvoorbeeld het vervallen debiteurensaldo er slecht voor stond is deze nu met 33% is verbeterd. Maar het beste teken aan de wand voor echte verbetering is het opvallend lage aantal faillissementen, slechts 530 (bron: www.faillissementen.com). Voor een dergelijk laag aantal moeten we terug naar juni 2011, toen waren dit er 508.
Ten opzichte van vorige maand is dit een verbetering van 25%, zijnde 173 faillissementen minder. Ten opzichte van vorig jaar mei zelfs een verbetering van 34%, bijna 300 faillissementen minder. Verder kan uit de uitkomsten worden opgemaakt dat de gunstige factoren zoals omzet en aantal nieuwe klanten weliswaar zijn afgenomen maar genormaliseerd. De CMI van mei geeft goede moed voor de komende periode waarin als gevolg van de vakantieperiode betalingen langer op zich kunnen laten wachten. De buffer die is opgebouwd zou dit echter moeten kunnen opvangen.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 53e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor mei 2015 komt uit op 58,0 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 69,4 naar 60,2 een flinke daling van 13%, maar geen reden om daar zorgen over te hebben. De omzetindex daalde van 75,9 naar 61,1, een normalisering van een zeer goede april maand. Ook het aantal nieuw klanten is afgenomen, deze index daalt van 66,7 naar 53,7.
De ongunstige factoren zijn gezamenlijk gelukkig weer verbeterd. Wat in deze maand vooral goed is om te zien is dat het vervallen saldo weer in de lift zit en met een score van 59,3 zelfs de hoogste uitkomst sinds november 2013. Ook is het bedrag aan afboekingen dubieuze debiteuren afgenomen waardoor deze index met 25% is verbeterd. Nemen we daarbij het record lage aantal faillissementen en de afname van het aantal nieuwe gevallen van problematische schulden dan kan voorzichtig worden geconcludeerd dat de groeiende economie nu ook echt door bedrijven en consumenten kan worden gevoeld.
Dit neemt niet weg dat we nog steeds op dun ijs lopen, mocht er enigszins tegenwind komen dan zijn er nog weinig reserves maar het kan geen kwaad om deze zeer positieve ontwikkelingen met beide handen aan te grijpen.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: Ultimoo.nl