Hoog aantal faillissementen boezemt MKB angst in
De Credit Managers’ Index (CMI) komt in maart uit op de laagste score ooit gemeten (45,5). Dit is een daling van 4,1 punten ten opzichte van vorige maand. We zien dat de negatieve berichtgeving een vicieuze cirkel op gang heeft gebracht die met name de handelskredietkraan volledig heeft dichtgezet. De index die aangeeft hoe het is gesteld met het aantal kredietafwijzing staat op een absoluut diepterecord van 36,2. Dit is een daling van meer dan 9 punten. Deze voorzichtigheid is gezien de berichtgeving goed te begrijpen. Het is echter niet alleen maar gebaseerd op verwachtingen en ongrijpbare economische processen. De angst is concreet en direct voelbaar. In de maand maart zijn de afschrijvingen weer flink toegenomen en hebben we te maken met 1031 faillissementen (bron: www.faillissementen.com). Ter vergelijking, vorig jaar maart waren dat er 725, een stijging van meer dan 42%. Veel bedrijven zijn dus terecht voorzichtig in het verlenen van krediet, het gevolg hiervan kan echter desastreuze gevolgen hebben.
De gecombineerde Nederlandse index voor maart 2013 komt uit op 45,5 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De derde achtereenvolgende maand waarin de index fors daalt. Zoals vorige maand voorspelt zien we een flinke toename van de afschrijvingen dubieuze debiteuren. Het aantal zaken dat naar 3e partijen wordt doorgezet is ook stevig toegenomen, deze index daalde verder naar 38,0. Opvallend is verder dat 8 van de 10 indicatoren nu onder de groeigrens van 50 scoren. Het totaal geïncasseerde bedrag is nog toegenomen maar tegelijkertijd zien we ook een verhoging van het vervallen saldo.
De uitkomsten van deze maand laten zien dat de een groeiscenario nog ver weg is. Normaliter is de maand maart een maand waarin de eerste tekenen van groei worden gesignaleerd. Dit was althans zo in 2011 en 2012. De credit manager zit op dit moment allerminst in rustig vaarwater en zal daarom al zijn competenties uit de kast moeten halen om een gezonde risk situatie te behouden. De middelen zijn echter beperkt en kunnen zelfs een negatief effect hebben op de continuïteit van een onderneming. De kredietkraan dichtzetten mag dan noodzakelijk zijn maar staat ook de noodzakelijke omzet in de weg. Een duivels dilemma.
De Credit Managers’ Index, deze maand voor de 26e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: www.creditexpo.nl