Het jaar 2015 begint met achterstand.
De Credit Managers’ Index (CMI) start 2015 met een onverminderd hoge score (57,1) maar is wel met 0,7 punten gedaald ten opzichte van vorige maand (57,8). Het merendeel van de factoren blijft goed scoren maar de meeste bedrijven blijven voorzichtig met het verstrekken van (handels)krediet. Daarnaast zien we dat het op tijd betalen van de openstaande facturen aan het begin van dit jaar geen prioriteit heeft, het vervallen saldo is met meer dan 20% gestegen. De credit manager begint 2015 dus met een achterstand.
Het aantal faillissementen is in januari ten opzichte van december met 10% gestegen naar 639 stuks (bron: www.faillissementen.com). Maar het aantal faillissementen in januari 2014 was 958 stuks en daarmee start 2015 wel weer veel beter. Opvallend is ook de flinke daling in het aantal nieuwe klanten (-15%), tegelijkertijd zien we ook een beperkte omzetdaling. De uitkomsten van deze laatste twee indices is echter nog steeds zeer positief gestemd. Zeker als we dit vergelijken met voorgaande jaren waarin de start van het jaar beduidend minder rooskleurig was. Dezelfde stemming zien we ook bij de Purchase Managers Index (PMI) in Nederland. Zet deze trend zich voort dan zou 2015 weleens de beste uitkomsten van de laatste 5 jaar kunnen laten zien.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 49e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor januari 2014 komt uit op 57,1 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 62,5 naar 61,0 een verslechtering van 2%. De omzetindex daalde met 4% naar 64,7. En wederom is het geïncasseerde bedrag weer hoger dan de vorige maand, een stijging van maar liefst 11%, deze gunstige factor steeg van 66,1 naar 73,5. De ongunstige factoren zijn gezamenlijk ongeveer gelijk gebleven aan vorige maand. Overall scoort deze index 54,5, vorige maand was dat 54,6. Weer meer zaken naar 3e partijen (-9%), deze keer wat minder klachten (3%). De afschrijvingen dubieuze debiteuren herstellen enigszins (2%) en een forse verslechtering van het vervallen saldo (-20%). Het aantal problematische schulden is daarentegen weer verminderd, een verbetering van 9%. Vanaf vorige maand worden ook jaarcijfers met elkaar vergeleken, 2015 start YTD met een aantal kleinere verslechtering maar laat nu al zien dat de verbeteringen de overhand hebben. De grootste zullen we terugzien in de vermindering van het aantal faillissementen.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: www.ultimoo.nl