De Credit Managers’ Index (CMI) is in december met 0,7 punten licht gedaald ten opzichte van november, de maand uitkomst is 55,4. 2016 wordt afgesloten met een jaargemiddelde dat net iets lager is dan dat van 2015 56,5 naar 56,0. Hiermee kunnen we concluderen dat we wederom een goed jaar met groei achter de rug hebben. Het vervallen saldo en het bedrag aan afschrijvingen is over het gehele jaar verbeterd en daarmee kan de credit manager aantonen dat ook zijn werk een prima resultaat heeft opgeleverd.
Het aantal faillissementen is ten opzichte van vorige maand gedaald, over heel 2016 waren er in totaal 5.402 faillissementen (bron: www.faillissementen.com). Dit is het laagste aantal faillissementen deze eeuw! Vergeleken met 2012 is dit bijna de helft minder, toen waren er nog 10.562 faillissementen uitgesproken. Verder valt op dat er in december nog een groot aantal vorderingen is overgedragen aan derde partijen. Dit is een jaarlijks terugkerend cijfer om ervoor te zorgen dat oude facturen alsnog worden betaald. Het lijkt er daarnaast ook op dat naarmate de cijfers verbeteren, er meer omzet wordt gemaakt, minder vervallen saldo open staat er ook meer ruimte komt voor klachten. Het aantal klachten is voor de 4e maand op rij gestegen ten opzicht van de vorige maand, de index is deze keer zelfs met 19% verslechterd. Navraag leert dat deze stijging volledig samengaat met de groei in omzet maar vooralsnog geen effect heeft op het vervallen saldo. Samen met de goede berichten over de economische groei is het de verwachting dat de CMI ook in 2017 weer goed voor de dag zal komen.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de tweeënzeventigste keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar derde partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is. Deze maand is ook weer onderzocht hoe de CMI zich sinds 2011 verhoud tot het bruto binnenlands product (BBP). De lijn van beide cijfers is op wat uitschieters na gelijk, het CBS publiceert de cijfers van het BBP één keer achteraf per kwartaal. Doordat de CMI maandelijks uitkomt kan deze zeer goed als graadmeter worden gebruikt voor de komende CBS publicatie.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor december 2016 komt uit op 55,4 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie), deze keer een daling met 0,7 punten ten opzichte van november. De gunstige factoren zijn gezamenlijk gestegen van 62,2 naar 62,9. Alle positieve factoren laten weer prima uitkomsten zien met de omzet als grootste stijger. De ongunstige factoren zijn gedaald van 52,0 naar 50,4. Als negatieve uitschieter zijn de klachten met een index van 39,4 ver onder de maat uitgekomen. De afschrijvingen op dubieuze debiteuren zijn daarentegen uitgekomen op 63,2, de op één na hoogste score in 2016.
Bron: Ultimoo.nl