De Credit Managers’ Index (CMI) heeft deze zomer een grillige uitkomst laten zien. De uitkomst van juli (61,3) leverde de hoogste uitkomst sinds het begin van de metingen in Nederland. Dit is in augustus echter al weer gecorrigeerd naar normale waarde (53,6).
Deze uitkomst is iets slechter dan juni (-0,3) en laat zien waar het in de zomer tekort komt ten opzichte van de andere maanden: een overall dalende omzet en een dalend aantal nieuwe klanten. Uitkomsten waar we ons gezien het huidige jaargetijde wat minder zorgen over hoeven te maken.
Spectaculair kan het extreem lage aantal faillissementen worden genoemd. Met “slechts” 378 faillissementen is dit het laagste aantal sinds de metingen door www.faillissementen.com worden bijgehouden. Het is uiteraard afwachten hoe de zomer wordt doorgekomen, maar aan de hand van hoge indices gerelateerd aan afschrijvingen dubieuze debiteuren (lager bedrag afgeschreven dan vorige maand) en het lage aantal kredietafwijzingen kunnen we aflezen dat het positivisme ook onder credit managers blijft bestaan.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 56e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor augustus 2015 komt uit op 53,6 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 69,6 naar 49,6 een daling van 29%, een beeld dat we in de zomermaanden vaker zien. De omzetindex daalde zelfs van 73,3 naar 50.0. Het aantal nieuw klanten is ook afgenomen, deze index daalt van 66,7 naar 45,7. De ongunstige factoren zijn gezamenlijk gestegen van 55,8 naar 56,2 . In bijna alle factoren zien we hier een stabiel positief beeld. Een sterke verbetering is wel zichtbaar bij een vermindering in het aantal kredietafwijzingen (-26%) alsmede een daling in de afschrijvingen dubieuze debiteuren (-18%).
De uitkomst van de PMI Nederland (purchase managers index) is ongeveer gelijk aan die van de CMI (53,9 vs 53,6). Ook in de Verenigde Staten is de CMI na een flinke stijging in juli 2015 met eenzelfde aantal punten gedaald in augustus van 56,0 naar 54,2. Vooralsnog ondanks grote commotie over de economie in China is de CMI hierdoor niet aangetast. Het is daarnaast onverstandig om de maand augustus als maatstaf te nemen. De uitkomsten van september zullen laten zien wat de effecten van de gebeurtenissen zijn geweest. De verwachting bij diverse deelnemende credit managers is echter ongewijzigd positief. Vooralsnog laten de cijfers dit ook zien en de enorme daling van het aantal faillissementen bevestigen dit beeld.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: Ultimoo.nl