Laat credit manager de touwtjes teveel vieren?

De Credit Managers’ Index (CMI) is in augustus met 0,4 punten gedaald ten opzichte van vorige maand. De CMI blijft daarmee met een uitkomst van 52,6 stevig in het zadel zitten. Opvallend is het feit dat bij het merendeel van de ondervraagden het vervallen debiteurensaldo weer is toegenomen. Nu al voor de vierde maand op rij. Zorgt de positieve berichtgeving van de laatste maanden voor een soepeler incassobeleid? Laat de credit manager de touwtjes teveel vieren? Navraag leert dat men dit niet zo ziet. Zorgelijk is het wel, vooralsnog stijgt de omzet en daarmee ook het te incasseren bedrag maar als op enig moment blijkt dat de oudere vorderingen niet kunnen worden voldaan is een negatieve omslag en daarmee een cashflow probleem niet ondenkbaar. Maar er is toch ook weer positief nieuws over het aantal faillissementen. Dit aantal inclusief eenmanszaken is in augustus flink gedaald naar 546 stuks (bron: www.faillissementen.com). Dit is het laagste aantal faillissementen in de maand augustus in 5 jaar tijd. Sinds januari 2010 is een dergelijk laag aantal per maand zelfs maar 2x voorgekomen alleen in mei 2010 (509) en juli 2011 (473) kwamen we lager uit. De CMI maakt een rustige tijd door maar de licht dalende trend is nu wel duidelijk zichtbaar. Ook andere indices zoals de PMI (inkoop managers index) laten hetzelfde beeld zien. Het is daarom van groot belang dat de credit manager alert blijft en ondanks de positieve berichtgeving vervaltermijnen stevig bewaakt.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 44e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor augustus 2014 komt uit op 52,6 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De positieve factoren blijven hoog scoren, de omzet heeft zich ondanks de zomerperiode staande gehouden. Het totaal geïncasseerde bedrag is ten opzichte van vorige maand weer iets gedaald en komt voor het eerst sinds een jaar onder 60. De kleine neergang van de totaalindex kan worden gevonden bij de negatieve factoren. Dit komt onder andere door de stijging van het vervallen saldo, de index daarvan komt uit op 40,5 (was 41,9). De deelnemende credit manager ziet ook dat er een te groot aantal zaken moet worden doorgezet naar een incassobureau of deurwaarder, deze stijging resulteert in een index van 47,3 (was 50). Beide indices zijn een teken aan de wand, de crisis mag dan voorbij zijn, bij debiteuren is dat nog niet aangekomen. Handelskrediet is in deze tijd de veiligste kredietvorm maar kan een gevaarlijk kant hebben. Als omzetcijfers gaan tegenvallen ligt een cashflow probleem op de loer. Met de onrustige berichtgeving rondom de economische ontwikkelingen na de Russische boycot is dat geen goed vooruitzicht.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl